Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Agricultura: dupa un foarte slab, trebuie sa vina crestere

Dupa un an agricol 2001 - 2002 considerat de specialisti drept cel mai slab din ultimii 50 de ani, este greu de crezut ca agricultura Romaniei nu va inregistra o crestere anul acesta, poate si peste estimarea oficiala a Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, de 5%.
"Datele statis
tice ale anului agricol trecut, desi nu au aparut intr-o forma finala, par usor cosmetizate. Este greu de crezut intr-o productie medie de 3.000 de kilograme de porumb la hectar in zona de sud a tarii, altfel un rezultat obisnuit, intr-un an in care conjunctura climatici nefericita s-a suprapus pe tendinta producatorilor de a lasa terenurile nelucrate", spune Dinu Gavrilescu, directorul Institutului de Economie Agrara al Academiei.
Renuntarea la cultivarea unor terenuri se va manifesta, crede Gavrilescu, si in acest an, atat din cauza faptului ci micii producatori, care reprezinta cam jumatate din productia agricola a tarii, au fost in mare masura eliminati de la subventii si sustineri din partea statului, dar si din cauza aparitiei impozitului agricol.
"Impozitul este o stare de normalitate, dar cred ca ar fi trebuit suspendat in continuare, pana in 2007, cand producatorii ar fi capatat "statura" necesara. Oricum, impozitul nu aduce niste sume care sa schimbe fata economiei romanesti", spune Gavrilescu.
Nivelul ridicat al precipitatiilor din toamna si din iarna poate constitui o buna premisa pentru o productie vegetala ridicata. "Intrezarim un an agricol normal, care promite. Dar in agricultura nu prea poti face prognoze", a declarat Petru Daia, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Oficialul ministerului crede ca si efectivele de animale vor inregistra, in continuare o crestere. "Efectivele de animale ajunsesera oricum la o masa critica, iar tendinta de stabilizare incepuse din 2000, asfel incat putem fi optimisti. Un sfect din capacitatile de productie la pasari, de exemplu, sunt in sectorul privat, mai performant", spune si Gavrilescu.
Lamuriri in privinta starii agriculturii va aduce si recensamantul agricol, primul din ultimii 54 de ani, care se va finaliza la sfarsitul lunii ianuarie.