Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Companiile fac majorari de capital in rate

Producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART) a anuntat o majorare de capital cu aporturi in numerar in valoare de 227,86 mil. lei (circa 62 mil. euro), aducand ca noutate posibilitatea achitarii actiunilor subscrise in termen de 3 ani.
Actionarii companiei au aprobat ca actiunile subscrise in cadrul majorarii sa poata fi platite in mai multe rate, repectiv minimum 30% in momentul subscrierii, iar restul in termen de maximum 3 ani, acesta fiind si termenul maxim permis de legea societatilor comerciale (Legea 31/2000) in cazul acestor operatiuni.

Actionarul majoritar al companiei, TMK Europe, va contribui cu 183,56 mil. lei (echivalentul a 50 mil. euro la cursul de 3,671 lei/euro), banii urmand sa fie utilizati pentru asigurarea capitalului circulant, inclusiv pentru rambursarea de credite contractate in cadrul grupului. Grupul TMK are o participatie de 80% in cadrul Artrom, companie pe care a finantat-o pana acum preponderent prin imprumuturi. Artrom are o datorie de 22,8 mil. dolari catre TMK Europe, pe care o va plati in 57 de rate incepand din ianuarie 2014.
Ceilalti actionari ai producatorului de tevi vor putea subscrie in cadrul majorarii de capital pe baza drepturilor de preferinta, putand subcrie 7,4 actiuni noi la o actiune detinuta la data de inregistrare, sau vor putea sa vanda aceste drepturi pe Bursa de Valori. Principalul actionar minoritar al Artrom este SIF Oltenia care ar trebui sa subscrie circa 27 mil. lei (7,35 mil. euro) pentru a-si pastra participatia de 12,2%.
Artrom va face si o majorare de capital cu actiuni gratuite, prin incorporarea profiturilor si rezervelor constituite in anii precedenti. Valoarea majorarii va fi de aproape 77 mil. lei (20,9 mil. euro), fiecare actionar urmand sa primeasca 2,5 actiuni noi la o actiune detinuta la data de inregistrare, respectiv 3 decembrie.
Companiile listate au inceput sa ofere actionarilor ragazuri din ce in ce mai lungi pentru a varsa banii subscrisi in majorarile de capital, in incercarea de a strange cat mai multi bani din piata in conditiile in care criza de lichiditati face tot mai dificila finantarea de pe Bursa. Pana acum, majoritatea companiilor cereau ca banii subscrisi in majorarile de capital sa fie varsati pe loc, altfel actiunile neplatite erau anulate.
Un alt exemplu este compania hoteliera Orizont Turism din Predeal (ORTU), controlata in proportie de 99% de SIF Transilvania (SIF3), care si-a propus sa stranga 35,12 mil. lei (9,24 mil. euro) prin intermediul unei majorari de capital care va fi discutata de actionari la sfarsitul lunii decembrie. Potrivit convocatorului AGA, plata actiunilor ar urma sa se faca in mai multe transe, respectiv 50% la data subscrierii, iar restul in termen de 5 luni de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial. In acest caz, actionarul majoritar SIF Transilvania ar urma sa aduca un aport de 9,15 mil. euro la capitalul companiei hoteliere, bani care vor sustine programul de investitii al companiei.