Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Romanii redescopera economisirea

n decembrie anul trecut economiile in lei ale populatiei au depasit cu aproape un sfert depozitele din aceeasi luna a anului 2005, reiese din datele Bancii Nationale. Dupa ce o perioada buna de timp interesul populatiei pentru economisire a fost mult sub cel pentru creditare, scaderea inflatiei si diversificarea portofoliului de oferte al bancilor au dus la revigorarea depozitelor. Chiar daca firmele continua sa economiseasca, in mod paradoxal, mai mult decat populatia, diferenta se reduce de la luna la luna. Un aport important l-a avut schimbarea de atitudine a bancilor, care nu mai promoveaza agresiv doar produsele de creditare, ci si pe cele de economisire. Au aparut astfel pe piata depozite cu componenta investitionala (la care o parte din suma depusa merge in fonduri de investitii) precum si pachete de produse care se leaga de un depozit. BCR a lansat un produs
hibrid ce reuneste caracteristicile depozitului la termen cu cele ale certificatului de depozit. Pentru a atrage clienti, bancile mai mici ofera dobanzi mari la produsele de economisire.

De sase luni, inflatia si dobanzile urmeaza traiectorii opuse

Unul dintre motivele pentru care romanii au evitat sa-si depuna economiile in banci a fost si rata dobanzii. O perioada lunga de timp randamentele oferite de banci erau mult sub rata de crestere a preturilor. In ianuarie 2006, de exemplu, dobanda medie afisata de banci pentru depozitele atrase era de 4,79% in timp ce indicele preturilor de consum era de 8,89%. Diferenta se resimtea in buzunarele clientului care, in loc sa castige in urma deschiderii unui depozit, pierdea bani. Luna iulie a anului trecut a fost insa un moment de cotitura. De atunci, dobanzile s-au mentinut peste inflatie ajungand la sfarsitul lui 2006 sa fie cu mai mult de 3 procente peste rata de crestere a preturilor. Practic, de sase luni dobanzile se mentin aproape constante in timp ce indicele preturilor de consum continua sa scada.

Schimbari la orizont pe modelul Europei

Romania este singura tara din Europa unde firmele economisesc mai mult decat populatia. Acest lucru se intampla insa si in Ungaria, de exemplu inainte de a intra in Uniunea Europeana. Integrarea va presupune si alinierea sistemului bancar la cerintele europene, context in care, pentru a face fata concurentei, bancile nu isi vor mai permite sa ignore produsele de economisire.
La nivelul lunii noiembrie a anului trecut firmele din Cehia aveau in depozite la termen putin peste 106 miliarde CZE (1 euro=27,730 CZE) in timp ce populatia economisise aproximativ 600 miliarde coroane, de aproape sase ori mai mult decat firmele, potrivit datelor postate pe site-ul Bancii Nationale a Cehiei. In Ungaria economiile populatiei reprezentau tot la nivelul lunii noiembrie 5.688 mld. forintzi (1 euro=254,87 forintzi) in timp ce firmele aveau in economii numai 3.560 miliarde forintzi. Chiar si in Bulgaria, tara comparabila economic cu Romania, depozitele populatiei le depasesc cu mult pe cele ale firmelor. Companiile de peste Dunare au economisit 8 miliarde de leva, in timp ce populatia a pus deoparte 13 miliarde leva, la nivelul lunii noiembrie. In tarile europene dezvoltate decalajul este inca si mai mare.

BCR merge pe depozite "la pachet"

Pe 18 decembrie, BCR a introdus un depozit la termen in lei, a carui dobanda este de 9,12%, fixa pe toata durata contractului. Scadenta depozitului este de 3 luni. Pentru a beneficia de aceasta dobanda, clientul trebuie sa investeasca cel putin o suma egala la unul dintre cele trei fonduri mutuale administrate de BCR Asset Management: BCR Clasic, BCR Dinamic sau BCR Expert. Suma minima necesara pentru constituirea unui depozit este de 1.000 lei. La scadenta, el se transforma intr-un depozit la termen cu dobanda standard. Un pachet similar de economisire mai este oferit de Bancpost si Raiffeisen Bank, care ofera la depozite dobanzi de 8% pe 6 luni, respectiv 10% pe 3 luni.

OTP insista pe conturile la termen

Conturile de depozit la termen au fost promovate mai intens prin reclame si alte mijloace specifice de marketing
, ne-a spus Cristian Nae, director de produse, directia retail a OTP Bank.
In prezent banca are in portofoliu trei produse de economisire: contul de depozit la termen, contul de economii si contul junior. "In acest moment cel mai avantajos produs este depozitul la termen de 3 luni cu o dobanda de 7% pe an (pentru sume de peste 5.000 lei). Suma minima de constituire este de 100 lei", spun reprezentantii OTP.

Alpha plateste dobanda in momentul constituirii

Alpha ofera persoanelor fizice posibilitatea de a alege intre mai multe variante de economisire, in functie de nevoile specifice, potrivit reprezentantilor bancii. Banca are in portofoliu depozite la termen, depozite la termen cu dobanda in prima zi - Alpha Avans sau certificate de depozit cu cupoane.
Ultimul dintre ele este un produs unic pentru ca banca plateste dobanda chiar in momentul constituirii depozitului. Dobanda pentru o perioada de un an este de 6%, iar comisionul este 0.

Blog Archive

Astra Betting.ro: Romanii redescopera economisirea
Astra Betting.ro: Romanii redescopera economisirea
Astra Betting.ro: Romanii redescopera economisirea
Astra Betting.ro: Romanii redescopera economisirea