Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Secretul lui Basescu

etre Roman dezvaluie existenta unei legaturi secrete, stabilite in „era Anvers”, intre Traian Basescu si un ofiter de Securitate (Directia de Informatii Externe) care lucra sub acoperire in Belgia..

Fostul lider democrat Petre Roman afirma, intr-un interviu acordat EVZ, ca, in anii ‘90 - cand el conducea PD, Traian Basescu i-a prezentat un fost ofiter de informatii externe al Securitatii drept fostul sau sef de la Anvers.

Petre Roman sustine ca personajul in cauza, Marin Antonescu (azi vicepresedinte al PD Dambovita), a incercat atunci sa se inscrie in partid, sustinut de Basescu, care i-l descria drept „un om serios si profesionist”. In 1993, rivalii de la PDSR il numisera pe Antonescu prefect de Dambovita, iar Basescu ii spunea lui Roman sa nu se ia dupa „aparente”, pentru ca Antonescu era „un om cu care se poate colabora” - ne-a povestit fostul prim-ministru.

Dezvaluirile lui Petre Roman au fost facute pentru EVZ intr-un interviu despre Raportul „Tismaneanu”, care il prezinta pe tatal sau, Walter Roman, drept unul dintre teoreticienii vechiului regim. Publicam astazi fragmentul referitor la Traian Basescu. Roman povesteste cum i-a facilitat lui Basescu ascensiunea in primul guvern postdecembrist, cand ocupa functia de prim-ministru, iar actualul presedinte avea sa ajunga ministrul transporturilor.

Numele lui Marin Antonescu a mai fost evocat de liderul PC Dan Voiculescu, care il enumera printre liderii PD legati de fosta Securitate, cu care Basescu ar fi avut anumite „relatii”. In Belgia, Antonescu a lucrat sub acoperire in Ambasada Romaniei, in perioada 1987-1990, in timp ce Traian Basescu era seful agentiei NAVROM la Anvers.
PETRE ROMAN:


„Ulterior, am aflat ca Antonescu lucra in Securitate”

EVZ: Cum l-ati cunoscut pe Traian Basescu?
Petre Roman: Despre Traian Basescu am primit de la SRI, cand eram prim-ministru, o informatie despre o operatiune pe care voia sa o faca, pe care eu o consideram necesara, dar cei de la SRI au considerat-o ca aducand mari prejudicii interesului national.

Ce operatiune?
Era vorba despre un vas care continea marfuri toxice si el, Basescu, a luat hotararea sa nu permitem sub nicio forma patrunderea acestei nave. SRI-ul spunea ca e o hotarare nebuneasca, pentru ca ar atrage amenzi de pana la 50 de milioane de dolari. Asta se intampla cand era seful inspectoratului (n.r. - Inspectoratul de Stat al Navigatiei Civile). Eu nu stiam ca fusese numit seful inspectoratului chiar in noiembrie 1989.

Asta mi-ar fi creat o problema, pentru ca cei care fusesera numiti in finalul regimului erau neaparat oameni legati de regim. Dar aceasta atitudine curajoasa si corecta a facut ca, in aprilie ‘90, cand nu aveam ministru al transporturilor, sa-mi propuna viceprim-ministrul de atunci, Anton Vatasescu: „Domnule prim-ministru, va aduceti aminte de Traian Basescu... Zic: „Da, aminteste-mi”. Aveam o greva salbatica la CFR condusa de un domn Siromascenko, care a disparut. De cine era manipulat acest domn nu pot sa va spun, dar am banuielile mele.

Vatasescu spune: „Haideti sa-l numim pe Basescu, uite are curaj, sa-l numim ministru la transporturi”. Aducandu-mi aminte de povestea cand s-a opus SRI (sau asa parea), am spus: Da, domnule, e o solutie. L-am chemat si i-am spus: „Uite domnule, te numesc ministrul transporturilor, prima misiune e sa stingi conflictul asta”. Mi-a spus: „Domnule prim-ministru, daca am sprijinul dumneavoastra, eu nu am nicio ezitare”.

Daca ati fi avut informatii despre numirea la inspectorat, l-ati mai fi desemnat ministru?
Le-as fi cerut, si lui, si lui Theodor Stolojan, pe care l-am numit la Finante fara sa stiu ca fusese seful Directiei Aport Valutar, sa-mi explice in ce context au facut lucrurile acelea si in ce context, ce fel de angajament au avut cu Securitatea. Stolojan spune acum ca n-a avut niciun angajament cu Securitatea si cam nimeni nu-l crede. Basescu spune ca n-a avut, adica nu ca politie politica, ci profesionale. Eu am aflat mult mai tarziu de povestea cu Anvers.

Cand ati aflat? Erati inca prim-ministru?
Nu. Am aflat in 1992, in toamna, cand el a intrat in Partidul Democrat. Bine, PDSR a numit in 1993 ca prefect de Dambovita pe un domn Antonescu, despre care Basescu mi-a spus: „Domn’e, nu va luati asa dupa aparente, Antonescu mi-a fost mie superiorul (accentueaza) meu cand eram eu la Anvers. Se poate colabora cu el”. Si atunci l-am intrebat ce facea el acolo. El a inceput sa-mi spuna ce lucruri extraordinare facea el acolo, ca sa poata sa asigure navele romanesti. „Si Antonescu ce era?” „Antonescu era superiorul meu pe linie profesionala”. Pentru ca mai apoi sa aflu ca Antonescu lucra in Securitate. Iar PDSR l-a pus prefect de Dambovita.

Antonescu si mai cum il chema?
Nu mai stiu. Tin minte ca, la un moment dat, a vrut sa intre in PD.

Cand?
Dupa ‘96, dupa ce am castigat noi alegerile.

Si voia sa-l aduca Basescu?
Da, spunea: „Domn’e, va asigur ca este un om cat se poate de bun, hotarat, profesionist, serios”. Dar dupa cate imi aduc eu aminte, nu s-a intamplat lucrul asta.

Raspunsul presedintelui

Basescu: „Memoria ii joaca o festa lui Roman”

Presedintele Traian Basescu a negat informatia furnizata de Petre Roman, spunand ca acesta „nu-si aduce aminte bine discutia”. Prezentam raspunsul furnizat EVZ de Traian Basescu:

„Se pare ca Petre Roman nu-si aduce bine aminte discutia. Eu i-am spus ca Marin Antonescu a fost consul la Bruxelles in timp ce eu lucram la Anvers, ca il cunosc din acea perioada si ca apreciam faptul ca oricand apelam la serviciile consulare, zi si noapte, acest om venea la nava si facea prelungiri de pasapoarte sau acte de siguranta ale navei. Ca reprezentant al companiei NAVROM, colaborarea in folosul echipajului si navelor cu consulatul era esentiala, chiar si atunci cand se punea in discutie retinerea navelor romanesti din cauza starii tehnice si a lipsei echipamentului de siguranta la bordul navelor. Alta relatie nu am avut si se pare ca memoria ii joaca o festa lui Petre Roman”.

Relatia institutionala

Subordonat centralei NAVROM

Misiunea presedintelui Traian Basescu la Agentia economica a Romaniei la Anvers, in perioada 1987-1989, ramane o controversa, sub aspectul eventualelor legaturi cu Securitatea. Cert este insa ca semnatarul deciziei de numire in postul de la Anvers a fost insusi ministrul transporturilor din acea perioada, Pavel Aron. Pe de alta parte, biroul de la Anvers era subordonat direct oficiului NAVROM de la Constanta, institutie care superviza si tranzactiile financiare ale agentiei conduse de Traian Basescu. La acea data, NAVROM avea mai multe reprezentante in Occident.

Mihai Pacepa excludea, intr-un interviu, ipoteza relatiilor dintre NAVROM si ale Agentiei economice de la Anvers cu Securitatea. El mentioneaza insa existenta unor raporturi de subordonare fata de DIE si DIA, in baza unui decret din 1973. Documentul ar fi autorizat NAVROM sa transporte „curier diplomatic secret”, in speta, echipamente militare occidentale supuse embargoului. Aranjamentele ar fi fost facute chiar de sefii agentiilor NAVROM si capitanii de nave. (Laurentiu Mihu)

REPLICA. Fostul spion Marin Antonescu, deconspirat de CNSAS in 2005, recunoaste ca s-a imprietenit cu Basescu in Belgia, insa neaga ca ar fi avut vreo relatie sef - subordonat

Marin Antonescu este o celebritate locala in Targoviste. La consiliul judetean, portarii ne-au zambit instantaneu cand i-am intrebat de „nea Marin”, cum ii spun ei, si ne-au indrumat catre tribunal: „La consiliu vine numai la sedinte”.

Antonescu lipsea insa si de la tribunal, dar avocatii l-au identificat imediat ca pe „unul dintre cei mai buni de pe aici. Il gasiti usor dupa masina, are un Nissan rosu”. In cele din urma, pe Antonescu l-am gasit in biroul directoarei de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate
. Este clienta sa intr-un proces: „O reprezint doar pe doamna, nu institutia, ca eu n-am avut niciodata afaceri cu statul”. Initial suspicios, dupa cateva intrebari s-a relaxat si si-a dezlegat limba, povestind varianta sa asupra relatiei de pe vremuri cu actualul presedinte Traian Basescu.

Acuzatii

Verdict CNSAS: politie politica

Relatia dintre Antonescu si fosta Securitate a fost deconspirata si de CNSAS, inca din decembrie 2005. Numele sau apare pe listele cu fosti ofiteri de securitate care au desfasurat activitati de politie politica, publicate de CNSAS in Monitorul Oficial. CNSAS nu mentioneaza activitatea lui Antonescu in Belgia, ci doar pe cea de locotenent major la Inspectoratul Judetean Dambovita (1981-1982) si de capitan la acelasi inspectorat (1985).

ANTONESCU. MARIN ANTONESCU:

„Basescu e baiat destept, cred ca banuia ca sunt sub acoperire”

EVZ: Ce grad aveati in DIE?
Marin Antonescu: Pai, daca lucram la DIE, aceste date nu-mi apartin. Lucram acolo. Faceam munca de informatii. Despre activitatea mea au vorbit si strainii. Eu am posibilitatea, conform legii, sa devoalez unele date. Unde legea ma opreste, tac. Eu vorbesc despre ce am facut. La alegeri, am dat o declaratie la CNSAS.

Ce spuneati in declaratie?
Ca am fost lucrator in Informatii.

Legea va cerea sa spuneti si daca ati facut activitati de politie politica.
Nu, asta nu am facut niciodata, pentru ca la modul cel mai comun nu poti sa faci politie politica in exterior.

De ce?
Pentru ca legea romana produce efecte in Romania si se refera la cetateni romani.

Atunci de ce CNSAS a decis ca ati facut politie politica?
Pentru ca eu am declarat si ei au considerat ca am facut politie politica. Pe mine nu ma intereseaza deloc subiectul. Eu am fost militar si mi-am servit tara. Ofiterii de securitate faceau parte in sensul larg din fortele armate ale Romaniei. Ca am dreptate o dovedeste ca la Revolutie serviciile de informatii au trecut in subordinea Armatei.

Iar dosarele au fost preluate de Armata?
Au fost sau n-au fost, nu stiu. Eu banuiesc ca aceste dosare nici n-au fost transferate CNSAS. Dosarele personale ale ofiterilor DIE n-au fost transferate. Ei n-au de unde sa stie ce activitate am desfasurat eu. Dar pot sa consulte la Ministerul Afacerilor Externe. Eu am avut acoperire de diplomat.

Ati fost consul la Bruxelles. Aceasta era acoperirea?
Da, si am fost si insarcinat cu afaceri.

In ce perioada?
1987-1990.

„N-avea cum sa ma recomande Basescu”

Petre Roman spune ca Basescu i-a vorbit despre dumneavoastra si v-a recomandat, afirmand ca i-ati fost superior la Anvers. Este adevarat?
Domnul Petre Roman uita un lucru: ca in momentul in care eu am fost numit prefect, in martie ‘93, eram in FDSN. N-avea cum sa ma recomande Traian Basescu.

Dar i-ati fost superior lui Basescu?
Nu, cu el am fost, ca sa zic asa, contemporan.

Va intalneati cu el in Belgia?
Ne intalneam frecvent. Si profesional, pe linie consulara, dar si ca si colegi, ca romani in Belgia.

Traian Basescu a recunoscut ca e o utopie sa fi lucrat ca sef NAVROM la Anvers si sa nu fi vazut la fata ofiteri de securitate. Sunteti unul dintre cei despre care vorbea?
Acum, hai sa ne intelegem. Mie imi place abordarea profana, usor poetica. Serviciile de informatii sunt o treaba serioasa, care lucreaza dupa niste reguli ale lor. Ele functioneaza in cadrul legii. Nu ne ducem acolo sa ne facem de cap, ca reprezentanti ai Romaniei, care si cum vrem. Am fost trimisi cu un mandat, cei din DIE, pe linie diplomatica, in ambasada.

Primeati informatii de la Traian Basescu?
Nu. N-aveam cum sa fiu superiorul lui, de vreme ce eu lucram la ambasada, iar el la NAVROM. Avea superiorii lui, pe linie de NAVROM.

Dar intr-o situatie ipotetica, in care si el ar fi fost sub acoperire la NAVROM, dar cu un grad mai mic decat dumneavoastra?
Un grad mai mic sau mai mare... M-ati intrebat mai inainte de grad. Diplomatii n-au grad.

Dar la dv. activitatea diplomatica era doar o acoperire.
Aceasta era treaba serviciilor de informatii.

Dar in situatia aceasta ipotetica, despre care vorbeam...
De ce nu ma intrebati direct, daca stiu sau nu stiu daca am avut relatii informativ-operative cu Basescu.

Pai, chiar asta va intreb.
N-am avut nicio relatie. N-am avut niciodata cunostinta, nici direct, nici indirect, prin colegii mei, care ar fi putut sa ma lase sa inteleg lucrul asta, ca Basescu a avut sarcini informativ-operative la Anvers.

„Ne-am dus pe vas,am mancat o friptura...”

Dar un om cu statutul lui Traian Basescu ce relatii avea cu DIE?
Eu nu va pot lamuri decat ce relatii avea acolo. L-am cunoscut cand am avut niste incidente legate de carnetele unor marinari, care plecau pe mare si pana la intoarcere le expira viza. Cel care le-a prelungit vizele, in calitate de consul, eram eu. A venit cu sacosa de carnete de marinari si cu tabelul aferent. Eu am spus ca vin eu la Anvers. Ne-am dus pe vas, am mancat o friptura, am pus vizele...

Asa v-ati imprietenit...
Nu m-am imprietenit numai eu. Cred ca se face referire la mine pentru ca eu am fost si consul, si insarcinat cu afaceri dupa aceea. Noi eram trei insi acolo. Datorita functiei consulare, el avea treaba cu noi. Daca nu avea treaba cu noi, cu carnetele de marinari sau cu incidente in care ar fi putut sa fie angajat juridic statul roman, am fi putut sa nu ne cunoastem.

Stia ca sunteti sub acoperire?
Cred ca banuia. E baiat destept si cred ca i-a trecut prin cap. Presupun ca se gandea ca toti suntem, ca eram trei. La data respectiva, nu prea mai era niciunul prin consulate sau ambasade care nu era. Dar daca el ar fi fost sub acoperire, eu as fi stiut. Daca o fi avut alta treaba pe care n-o stiu eu, treaba lui. Dar eu, din cate stiu, n-a avut.

Daca ar fi fost subordonatul dumneavoastra, ati fi recunoscut?
Probabil ca n-as fi recunoscut. Dar acum mi-e usor sa spun ca n-a fost.

In ‘90 ati revenit in Romania si ati intrat in politica.
Da, in ‘93, in martie. Eram la PDSR. Am venit la PD dupa ce a picat Roman.

Tot Roman povesteste ca, dupa 1996, Basescu v-a mai recomandat o data, pentru inscrierea in PD.
Ma obligati sa spun mai mult decat doresc.

Chiar va rog...
Nu m-am inscris in PD tocmai pentru ca era Roman presedinte. Cand n-a mai fost Roman presedinte, partidul a devenit compatibil cu mine. Despre domnul Roman am si eu motivele mele sa cred ca nu a fost strain de domeniul asta, al serviciilor, si preocuparea lui de acum imi confirma banuielile.

In ce sens nu a fost strain?
Mai mult nu pot sa spun.

Dupa ‘90, pana sa va inscrieti in PD, ati tinut legatura cu Basescu?
Nu. In ce sens?

Adica va mai intalneati?
Ne-am mai intalnit de doua ori. Aici, a venit o data pe la mine nu mai stiu sa va spun cand. Am fost o data la munte, la o cabana la Lespezi, si inca o data tot la munte, la o alta cabana, la Coroabele. Prima data doua zile si a doua oara o zi.

Si dupa ce a devenit presedinte?
Nu m-am mai intalnit si nici nu doresc sa ma intalnesc. Are treaba omul ca presedinte. Nu vreau sa-i intersectez programul.

Roman-Basescu

Parteneri si rivali

Relatia dintre Petre Roman si Traian Basescu a fost cea de parteneriat politic pana in mai 2001, cand actualul sef al statului avea sa castige presedintia PD, invingandu-l pe Roman. O parte dintre membrii PD au calificat candidatura lui Basescu impotriva lui Roman drept „o tradare”, argumentand ca, doar cu cateva luni inainte, in campania
pentru prezidentiale, el il incuraja public pe seful sau de partid, cu celebra fraza „Petre, esti cel mai bun”.

De altfel, Traian Basescu a intrat in politica abia in 1992, odata cu spargerea FSN, el alegand gruparea Roman, aflata in conflict cu PDSR-ul lui Ion Iliescu. In 2006, actualul presedinte al Romaniei avansa numele lui Petre Roman ca posibila varianta de comisar european, varianta ramasa insa la stadiul de simpla declaratie politica.

Seful lui Basescu

Vanzatorul de sobe

Marin Antonescu traieste viata
unui „burghez” de provincie: „supercasa” in Targoviste si apartament in Bucuresti, e „vice” la PD Dambovita, consilier judetean, avocat si afacerist. Firma sa, Ventrom International, produce... sobe. „Un prieten de-al meu, care a fost director la IMUT Moreni, a fost pus pe liber si mi-a zis sa facem firma asta”. Se mandreste cu faptul ca „tot orasul” stie ce a facut inainte de ‘89: „O sa vedeti ca lumea ma saluta. Nu parasesc orasul asta nici pentru functia de secretar general ONU”.

Despre viata sa de spion, incheiata in ‘90, e criptic: „Cine a facut spionaj moare cu el in gat”. Inainte de DIE a lucrat la Antiterorism.
La firma sa de avocatura are printre clienti familia tanarului impuscat in cap de presedintele AFAN, Alexandru Radulescu.

Blog Archive

Astra Betting.ro: Secretul lui Basescu
Astra Betting.ro: Secretul lui Basescu
Astra Betting.ro: Secretul lui Basescu
Astra Betting.ro: Secretul lui Basescu