Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Autonomie de la NATO

Consiliul autonomiei din bazinul carpatic (KMAT), care reuneste toate organizatiile etnicilor maghiari din bazinul carpatic, va cere statelor membre NATO, cu ocazia Summitului de la Bucuresti, sa ia in consideratie sustinerea eforturilor pasnice si democratice in vederea obtinerii autonomiei, informeaza Rompres.
Noul presedinte al KMAT a fost ales eurodeputatul din partea Romaniei Laszlo Tokes (foto), informeaza publicaia de limba engleza Budapest Times. KMAT a mai cerut ca Uniunea Europeana sa elaboreze un sistem
general de protectie a minoritatilor nationale, care sa fie sustinut de toti europarlamentarii de origine maghiara. KMAT sustine, intre altele, si cererea Consiliului National Secuiesc ca APCE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei) sa adopte o rezolutie in favoarea acordarii autonomiei teritoriale Tinutului Secuiesc. Laszlo Tokes a mai declarat pentru Budapest Times ca KMAT sustine eforturile UDMR pentru crearea conditiilor legale in Romania de obtinere a autonomiei.
Ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, a declarat pentru postul public sarb de televiziune, ca Bulgaria, Croatia si Ungaria au fost nevoite sa recunoasca independenta Kosovo ca urmare a presiunilor internationale, relateaza Mediafax.
Nu au rezistat presiunilor
Jeremici a precizat ca a discutat cu ministrii de Externe ai celor trei tari si ca doi dintre ei au recunoscut ca nu au putut rezista presiunilor internationale la care au fost supusi cu privire la Kosovo, potrivit corespondentului postului de radio Darik la Belgrad. Ministrul sarb de Externe, nu a specificat totusi cine sunt cei doi diplomati la care s-a referit. Potrivit unor diplomati, care au vorbit sub protectia anonimatului, nu este neobisnuit ca ministrii de Externe sa isi scuze deciziile fata de o tara ca Serbia si sa declare ca tara lor nu are politici independente sau ca cineva exercita presiuni asupra lor. In replica la recunoasterea independentei Kosovo, Serbia si-a rechemat ambasadorul din Ungaria. "Regretam, dar confirmam retragerea ambasadorului", a declarat miercuri seara secretarul de stat in cadrul Ministerului ungar de Externe Gabor Szentivanyi.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca pozitia Romaniei privind Kosovo ramane aceeasi, dar, intrebat in legatura cu o anumita "flexibilizare" a acesteia, a precizat ca termeni de genul "niciodata" si "totdeauna" nu isi au rostul in diplomatie, relateaza Mediafax. De altfel, ministrul de Externe a explicat ca a existat un consens in cadrul Consiliului Consultativ, intrunit miercuri, in ceea ce priveste mentinerea, deocamdata, a pozitiei Romaniei.
Iliescu vrea flexibilitate
"Totusi, in materie de politica externa exista o anumita flexibilitate in functie de conjunctura", a apreciat, la randul sau, fostul presedinte Ion Iliescu, adaugand ca deocamdata se considera ca pozitia Romaniei privind Kosovo a fost cea corecta in raport cu pozitia tarii noastre fata de vecini si spatiul balcanic. Intrebat in legatura cu sintagma "o anumita flexibilitate" mentionata referitor la pozitia fata de recunoasterea independentei Kosovo, Cioroianu a raspuns: "Diplomatia este o arta a flexibilitatii, este o profesie in care termenii in alb si negru lasa totusi loc nuantelor".