Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Primarul de Balti este de parere ca nu va face parte din viitorul Guvern Greceanai

Primarul de Balti, Vasili Panciuk, sustinut in alegerile locale de Partidul Comunistilor, a declarat, solicitat de Agentia DECA-press, ca exclude posibilitatea de a fi membru al viitorului Guvern Greceanai.
Primarul explica ca este sigur ca nu i se va propune un portofoliu de ministru din cauza varstei sale – la 14 septembrie va implini varsta de 59 de ani. „Atunci cand a fost anuntata demisia premierului, presedintele tarii a spus ca este necesar de a intineri echipa”, s-a justificat in context Vasili Panciuk.
Este de remarcat ca si anterior au fost lansate un sir de supozitii privind o posibila numire a primarului de Balti intr-o functie ministeriala.
Primarul de Balti si presedinte al Asociatiei primarilor si colectivitatilor locale din Moldova, Vasili Panciuk, a mai declarat pentru DECA-press ca regreta demisia premierului Vasile Tarlev, deoarece acesta a avut o buna reputatie in calitate de premier. Vasile Tarlev, care a detinut functia de premier timp de sapte ani, si-a anuntat, miercuri, demisia.
Joi, Vladimir Voronin a propus-o in functia de premier pe Zinaida Greceanai, care a ocupat fotoliul de prim-vicepremier in Guvernul Tarlev. Zinaida Greceanai a implinit varsta de 52 de ani la 7 februarie.

Tarlev, preocupat de distribuirea ochelarilor si aparatelor auditive pentru batrani si invalizi

Premierul in exercitiu Vasile Tarlev a convocat, joi, o sedinta la Guvern in cadrul careia a fost examinata starea de lucruri privind asigurarea gratuita a pensionarilor si invalizilor cu deficiente de vaz si auz cu ochelari si aparate
auditive, informeaza Agentia DECA-press.
Autoritatile au dispus asigurarea pensionarilor si invalizilor cu ochelari si aparate auditive in octombrie 2006. De ochelari de corectie au beneficiat in total circa 530 mii persoane. Programul a fost finantat integral de Guvern, suma totala fiind de circa 23 milioane de lei.
Dupa cum a informat ministrul Sanatatii, Ion Ababii, in plina desfasurare se afla procesul de instalare a protezelor auditive. Pana acum 1400 persoane, care sufera de surditate, au beneficiat de aparate auditive. Au fost valorificate circa 2 milioane de lei.

Un deputat dezvăluie mai multe „ilegalităţi” comise de PPCD

După mai multe săptămâni în care a lansat de la tribuna Parlamentului învinuiri la adresa unor formaţiuni politice şi a liderilor acestora, a venit şi rândul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) să se justifice. Deputatul independent Valentina Cuşnir a adresat, astăzi, în Parlament o interpelare prin care a solicitat Procuraturii Generale şi Serviciului de Informaţii şi Securitate să investigheze mai multe ilegalităţi comise de PPCD. Printre cazurile care necesită a fi investigate, fosta creştin-democrată Cuşnir a evidenţiat că, ascunzându-se în spatele aşa-numitei Fundaţii pentru Democraţie, condusă de Vlad Cubreacov, PPCD împarte în localităţile în care mai sunt primari din partea partidului lor ajutoare umanitare venite din alte ţări. „Cer să fie verificate pe ce căi pătrund aceste ajutoare în R. Moldova. Să fie investigat dacă nu cumva aceste acţiuni conduc la coruperea oamenilor în teritoriu”, a solicitat deputata. Tot ea a cerut să fie informată despre legalitatea primirii şi utilizării de către PPCD a unei donaţii din partea Partidului Conservator din Marea Britanie, în vara anului 2005, în sumă de peste 20 de mii de lire sterline. Cuşnir susţine că aceşti bani
au fost donaţi pentru aprovizionarea filialelor partidului cu computere, imprimante
şi alte necesităţi, dar au ajuns la ziarul „Flux” şi agenţia AP „Flux”, proprietăţi ale liderului PPCD, Iurie Roşca. Parlamentara a amintit în interpelarea sa şi despre distribuirea de către PPCD în campania
electorală din 2007 a apei minerale cu chipul candidatului la funcţia de primar lipit pe butelii, şi despre coruperea cetăţenilor din s. Hirova, r. Călăraşi, fostul jud. Ungheni, satul de baştină al lui Iurie Roşca, în vara şi toamna anului 2007, pentru a deveni membri ai PPCD. Potrivit legislaţiei în vigoare, procuratura şi SIS-ul urmează să dea un răspuns la solicitarea deputatei în termen de două săptămâni.Conducerea PPCD nu a comentat, deocamdată, aceste acuzaţii.

Candidatura Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de premier este apreciată de politicieni ca fiind cea mai potrivită

Candidatura Zinaidei Greceanîi propusă de preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, la funcţia de prim-ministru este cea mai potrivită, cea mai capabilă de a soluţiona o serie de probleme în diverse domenii, ea având şi o imagine foarte bună în raport cu partenerii străini, susţin politicienii de la Chişinău.

Solicitat de BASA-press, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov a menţionat că „Zinaida Greceanîi este cea mai simpatică, cea mai bună şi cea mai potrivită candidatură la funcţia de premier. Este o femeie disciplinată şi are o experienţă foarte bună în activitatea sa. De asemenea, este importantă şi echipa cu care va veni să conlucreze şi cum va apăra interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Este de dorit ca activitatea Guvernului să nu să se transforme într-un staf electoral”, a spus Diacov.

Deputatul Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi în Parlament, susţine că Zinaida Greceanîi este o candidatură foarte reuşită, o persoană care posedă calităţi necesare în domeniul financiar
– economic. "Aceasta are experienţă suficientă în domeniul în care activează şi o imagine destul de bună în raport cu partenerii străini”, a menţionat Ţurcan. Potrivit lui Vladimir Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, „candidatura prim-viceprim-ministrului este una dintre cele mai reuşite. Persoana acesteia va lustrui încă mai bine imaginea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Nu ştiu dacă se va produce o schimbare radicală, dar sperăm că va fi bine”.

Gheorghe Susarenco, deputat din partea Alianţei „Moldova Noastră” a comunicat pentru BASA-press că „Zinaida Greceanîi nu este o candidatură rea. "Este un specialist cu raţiune, mai ales în domeniul în care a activat atâta timp”, a precizat Susarenco.

Deputatul de pe listele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco a spus că „Zinaida Greaceanîi este un specialist foarte bun care nu face declaraţii nefondate. "Cât despre înaintarea acesteia în funcţia de premier, era şi de aşteptat încă de la numirea ei în funcţia de prim-viceprim-ministru”, a spus Pavlicenco.

Candidatura noului premier a fost propusă de şeful statului reprezentanţilor fracţiunilor parlamentare în după-amiaza zilei de joi, 20 martie curent. Parlamentul urmează să se expună asupra acestei propuneri la 21 martie.

Demisia Guvernului a fost acceptată de Parlament

Cu votul tuturor deputaţilor comunişti prezenţi la şedinţă, Parlamentul a acceptat, astăzi, demisia Guvernului Tarlev. Asta deşi mai mulţi deputaţi din opoziţie s-au opus adoptării acestei hotărâri.
Chiar la începutul şedinţei în plen, deputatul independent Vitalia Pavlicenco a solicitat prezenţa ex-premierului Tarlev care să explice de ce a decis să renunţe la post şi să prezinte un raport despre activitatea Guvernului. Propunerea parlamentarei a fost însă respinsă cu votul deputaţilor comunişti. Drept urmare, parlamentarul independent Anatol Ţăranu a declarat indignat că prim-ministrul este responsabil în faţa Parlamentului care l-a numit în funcţie şi nu a preşedintelui în faţa căruia şi-a prezentat demisia. Iar deputatul Dumitru Braghiş a menţionat că ceea ce se întâmplă astăzi în şedinţă este o sfidare a bunului simţ şi a propus Parlamentului să nu voteze pentru demisia premierului până când acesta nu se va prezenta în faţa deputaţilor.
Parlamentarul AMN, Leonid Bujor, a opinat la rândul său că Guvernul Tarlev a demonstrat lipsă de respect faţă de forul legislativ şi că prin nedorinţa comuniştilor de a-l invita pe premier se confirmă faptul că fostul şef al Executivului nu a respectat Parlamentul şi legislaţia în vigoare. Aceeaşi idee a fost subliniată şi de deputatul Vlad Filat.
Singurul care a încercat să sară în apărarea fostului premier a fost liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care a menţionat că decizia de a veni sau nu în Parlament îi aparţine lui Tarlev, adăugând totuşi că fracţiunea pe care o conduce nu va vota pentru demisia premierului din motiv că nu a susţinut nici numirea acestuia în funcţie.

Fără Mihai Dolgan…

Compozitorul şi interpretul Mihai Dolgan, conducătorul legendarei formaţii „Noroc”, a fost petrecut, ieri, pe ultimul drum. La Palatul Naţional s-a adunat lume de pe lume ca să-i aducă un ultim omagiu celui care a făcut o epocă în muzica uşoară din Basarabia, deschizându-ne, cu mult înainte de dezgheţ, porţile spre Europa.


La înmormântare a venit cu o floare şi preşedintele Voronin. În aşteptarea lui, uşile de la intrarea în Palatul Naţional au fost blocate mai bine de o jumătate de oră. Au fost şi spicherul Marian Lupu, şi membrii guvernului, care, în aceeaşi zi, a demisionat în frunte cu Vasile Tarlev. După plecarea lor, au rămas să-l petreacă pe ultimul drum cei care l-au iubit cu adevărat: colegi, rude, prieteni şi mii de admiratori ai cântecului său. În holul palatului, lumea, cu lacrimi în ochi, asculta şlagărele lui Mihai Dolgan: „Cântă un artist”, „De ce plâng ghitarele?”, „Primăvara”, „Dor, dorule” ş.a. La căpătâiul marelui dispărut, plângea şi cel mai mare lăutar al nostru, Nicolae Botgros.

Mitingul de doliu a fost deschis de directorul palatului, Valentin Goga, coleg şi prieten al răposatului, unul dintre primii instrumentişti ai formaţiei „Noroc”. El a spus că Dolgan a făcut o muzică veşnică. Dar muzica lui, a continuat scriitorul Andrei Strâmbeanu, n-a fost deloc uşoară, ci foarte grea. Din cauza ei şi a succesului său nemaipomenit, ansamblul a fost desfiinţat, iar compozitorul - exilat din Moldova. De fapt, mai spunea scriitorul, Mihai Dolgan n-a avut noroc de două ori - prima dată, la vârsta de cinci ani, când a fost deportat în Siberia, iar a doua oară, nefericit, - acum, când i-a fost dat să moară tot în Siberia, pe care ne-a adus-o în R. Moldova actualul regim comunist. Muzica lui a avut un succes mondial, a constatat fostul director al Filarmonicii, Mihail Murzac, cel care l-a descoperit la Sângerei, unde tânărul Dolgan era un foarte bun acordeonist, şi l-a adus la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”. „Noroc” era cea mai solicitată formaţie în Uniunea Sovietică”, a spus el.

„Atunci când era cunoscut în toată Europa, el continua să locuiască, împreună cu soţia şi feciorul său Radu, la căminul Filarmonicii”, a mai menţionat Murzac. La rândul său, Nicolae Botgros, l-a numit drept cel mai mare compozitor al nostru. „Un altul ca el nu se ştie dacă vom mai avea vreodată”, a constatat dirijorul „Lăutarilor”.

La sfârşitul mitingului de doliu, Mihai Dolgan a fost răsplătit cu ultimele aplauze, îndelungate. Cortegiul funerar, format din mii de oameni îndureraţi şi un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu, s-a îndreptat spre Cimitirul central din strada Armenească. Întreaga Moldovă îi spunea „adio” celui care ne-a lăsat o zestre de peste 1500 de piese. A avut, pe bună dreptate, o înmormântare naţională. Un fan al său, venit de la Bălţi, Veaceslav Turculeţ, a comparat-o cu cea a artistului rus Vladimir Vîsoţki, zicând că atâta lume n-a mai văzut la înmormântarea unui artist basarabean.

Solicitat de TIMPUL, regizorul Ion Ungureanu a declarat că, în timpul URSS, ruşii interpretau cântecele lui Dolgan în original. „Popularitatea „Norocului” se poate compara doar cu cea a formaţiei „Beatles”. Cu plecarea lui în plină forţă creatoare, neamul românesc a pierdut un mare creator şi o valoare care va dăinui în timp”, a mai menţionat Ungureanu. La rândul său, poetul Ion Hadârcă

şi-a amintit că Mihai Dolgan a ţinut ca debutul formaţiei „Noroc” să aibă loc la baştina sa - Sângerei. „Generaţia noastră, a anilor şaizeci, nu recunoştea altă formaţie decât „Noroc”. Artiştii de mai târziu au venit pe drumul deschis de Mihai Dolgan. Cu el a plecat o epocă întreagă”, a mai spus Ion Hadârcă.

Un jurnalist rus a fost asasinat la Moscova

Un jurnalist al postului rus de televiziune Pervîi Kanal, autor al unor reportaje despre Caucaz, a fost asasinat în apartamentul său din Moscova, au anunţat agenţiile ruse, citate de AFP.

"Ilias Şurpaiev, născut în 1975, a fost descoperit mort în apartamentul unde stătea cu chirie (...). Potrivit documentelor găsite asupra sa, el era corespondent al postului Pervîi Kanal", a anunţat comisia de anchetă a Parchetului rus, citată de ITAR -TASS, adăugând că a fost lansată o anchetă în acest dosar.

Potrivit unor surse din poliţie, citate de agenţiile ruse, jurnalistul a fost strangulat cu o curea.

Un membru al conducerii postului de televiziune, Kirill Kleimenov, a confirmat moartea corespondentului, refuzând să o comenteze. "Din păcate este adevărat. Ilia nu mai este printre noi", a spus el.

Osama bin Laden îi ameninţă pe europeni şi pe Papă

Cu câteva zile înaintea împlinirii a cinci ani de la declanşarea războiului din Irak, controversatele caricaturi în care apare profetul Mahomed sunt din nou în centrul atenţiei, printr-un mesaj audio al lui Osama bin Laden. Liderul reţelei teroriste Al-Qaida i-a ameninţat pe europeni că vor fi pedepsiţi pentru caricaturile publicate iniţial într-un ziar danez în septembrie 2005. Imaginile au declanşat reacţii dure în lumea musulmană după ce şi alte publicaţii internaţionale le-au preluat, un an mai târziu.

Luna trecută, mai multe cotidiane daneze au publicat din nou una dintre caricaturi, în semn de solidaritate cu autorul după ce trei bărbaţi au fost arestaţi sub acuzaţia că plănuiau uciderea acestuia. A urmat un nou val de proteste în rândul musulmanilor. „Publicarea acestor desene – parte a unei noi cruciade în care şi Papa de la Vatican a avut un rol semnificativ – este o confirmare din partea voastră a faptului că războiul continuă”, a declarat bin Laden, adresându-se „înţelepţilor din Uniunea Europeană”. Publicarea caricaturilor este „o insultă şi o crimă”, iar răspunsul „va fi ceea ce vedeţi nu ceea ce auziţi”, a spus bin Laden, fără să specifice clar ameninţarea.

Vaticanul se apără

Vaticanul a respins acuzaţiile referitoare la Papa Benedict al XVI-lea, amintind că Suveranul Pontif a condamnat caricaturile: „Acuzaţiile sunt complet nefondate. Nu sunt însă surprinzătoare. Este normal să credem că el (bin Laden) pune Vaticanul şi pe Papă laolaltă cu toţi duşmanii săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului. În condiţiile în care CIA este convinsă că vocea aparţine într-adevăr lui bin Laden, serviciul italian de securitate tratează cu seriozitate ameninţările la adresa Papei Benedict al XVI-lea. Materialul audio are cinci minute, este subtitrat în engleză şi este intitulat: „Fie ca mamele noastre să fie lipsite de noi, dacă noi eşuăm să-l ajutăm pe Profetul nostru”. Înregistrarea este însoţită de o imagine a lui bin Laden purtând o mitralieră.

Bush vorbeşte de succese

În schimb, preşedintele american, George W. Bush, a marcat cei cinci ani de când a ordonat invadarea Irakului anunţând că trupele americane au obţinut succese care nu pot fi negate şi a prezis că războiul se va „încheia cu o victorie”. Bush a insistat că războiul din Irak are legătură cu lupta globală împotriva Al-Qaida, spunând că a fost deschisă uşa către o victorie majoră şi strategică în războiul împotriva terorii. Liderul de la Casa Albă a făcut referire la cooperarea sunniţilor irakieni cu trupele americane împotriva al-Qaida. „Nimeni nu poate nega că acest război s-a soldat cu pierderi de vieţi umane şi costuri financiare
ridicate, dar aceste costuri sunt necesare când ne gândim la costul victoriei strategice a duşmanilor noştri din Irak”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Potrivit Mediafax, costul războiului din Irak se ridică la 500 de miliarde de dolari. Zeci de mii de civili irakieni au fost ucişi şi nevoiţi să se refugieze. Aproape 4.000 de militari americani şi-au pierdut viaţa în acest conflict, alături de 175 de militari britanici şi 134 din alte ţări care s-au alăturat coaliţiei internaţionale (inclusiv din România). În timpul discursului lui Bush, în Washington şi în alte oraşe din SUA aveau loc demonstraţii antirăzboi, soldate cu 200 de arestări. Potrivit unui sondaj recent, aproape două treimi dintre americani consideră că războiul din Irak nu merită să fie purtat.

Date din paşaportul lui Barack Obama, accesate ilegal

rei angajaţi cu contract la Departamentul de Stat al Statelor Unite au accesat date confidenţiale din paşaportul candidatului la preşedinţie Barck Obama, relatează AP.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean Mccormack a declarat că informaţiile au fost accesate fără autorizaţie şi a precizat că infracţiunea nu a avut scopuri politice. Doi angajaţi au fost deja concediaţi şi un altul avertizat de către firma
contractoare. Accesările au fost făcute independent pe 9 ianuarie, 12 februarie şi 14 martie şi au fost cauzate de "curiozitatea imprudentă" a funcţionarilor, a completat Mccormack.

Biroul de campanie
al democratului Barack Obama a cerut să se întreprindă o investigaţie completă a faptelor. "Este o încălcare scandaloasă a siguranţei şi intimităţii, chiar şi pentru administraţia republicană", anunţă purtătorul de cuvânt al senatorului Obama, Bill Burton.

Doi ruso-americani, arestaţi pentru spionaj la Moscova

Serviciul secret al Rusiei, FSB, a arestat două persoane, cu dublă cetăţenie rusă şi americană, sub acuzaţia de spionaj industrial.

Arestările survin la o zi după ce poliţia rusă făcuse la razie la sediul din Moscova al companiei TNK-BP, o firmă
mixtă creată de corporaţia British Petroleum în Rusia.

FSB susţine că are dovezi că suspecţii încercau să obţină de la un angajat la unei companii ruseşti de stat informaţii secrete care ar fi urmat să fie folosite de firme occidentale interesate de sectorul petrolului şi gazului din Rusia.

Cei doi riscă o pdeapsă de maxim doi ani de închisoare.

Suspecţii sunt fraţi, Ilia şi Alexander Zaslavski. Primul este angajat al companiei TNK-BP, un joint venture realizat de British Petroleum în spaţiul fost sovietic, care angajează circa 36 de mii de persoane. Compania a precizat deja că nu sprijină în nici un fel spionajul industrial şi cooperează cu autorităţile.

Analiştii atrag însă atenţia că arestarea şi razia de la sediul companiei ar putea reprezenta încercări de a face presiuni asupra investitorilor pentru a ceda la un preţ mai redus către Gazprom dreptul de exploatare al unui zăcământ uriaş de hidrocarburi din Siberia.

Celălalt suspect, Alexander Iliavski, este preşedintele Asociaţiei Absovenţilor Ruşi de Studii în Marea Britanie, o organizaţie sprijinită de ambasada britanică. Ca şi fratele său, Alexander Iliavski a fost educat la Oxford.

Recent, autorităţile ruse au încercat să suspende activitatea Consiliului Britanic, sub acuzaţia de nereguli fiscale.

Relaţiile dintre Londra şi Moscova sunt tensionate deoarece Marea Britanie acuză Rusia că îl protejează pe cel suspectat de asasinarea lui Alexandr Litvinenko.

Autonomie de la NATO

Consiliul autonomiei din bazinul carpatic (KMAT), care reuneste toate organizatiile etnicilor maghiari din bazinul carpatic, va cere statelor membre NATO, cu ocazia Summitului de la Bucuresti, sa ia in consideratie sustinerea eforturilor pasnice si democratice in vederea obtinerii autonomiei, informeaza Rompres.
Noul presedinte al KMAT a fost ales eurodeputatul din partea Romaniei Laszlo Tokes (foto), informeaza publicaia de limba engleza Budapest Times. KMAT a mai cerut ca Uniunea Europeana sa elaboreze un sistem
general de protectie a minoritatilor nationale, care sa fie sustinut de toti europarlamentarii de origine maghiara. KMAT sustine, intre altele, si cererea Consiliului National Secuiesc ca APCE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei) sa adopte o rezolutie in favoarea acordarii autonomiei teritoriale Tinutului Secuiesc. Laszlo Tokes a mai declarat pentru Budapest Times ca KMAT sustine eforturile UDMR pentru crearea conditiilor legale in Romania de obtinere a autonomiei.
Ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, a declarat pentru postul public sarb de televiziune, ca Bulgaria, Croatia si Ungaria au fost nevoite sa recunoasca independenta Kosovo ca urmare a presiunilor internationale, relateaza Mediafax.
Nu au rezistat presiunilor
Jeremici a precizat ca a discutat cu ministrii de Externe ai celor trei tari si ca doi dintre ei au recunoscut ca nu au putut rezista presiunilor internationale la care au fost supusi cu privire la Kosovo, potrivit corespondentului postului de radio Darik la Belgrad. Ministrul sarb de Externe, nu a specificat totusi cine sunt cei doi diplomati la care s-a referit. Potrivit unor diplomati, care au vorbit sub protectia anonimatului, nu este neobisnuit ca ministrii de Externe sa isi scuze deciziile fata de o tara ca Serbia si sa declare ca tara lor nu are politici independente sau ca cineva exercita presiuni asupra lor. In replica la recunoasterea independentei Kosovo, Serbia si-a rechemat ambasadorul din Ungaria. "Regretam, dar confirmam retragerea ambasadorului", a declarat miercuri seara secretarul de stat in cadrul Ministerului ungar de Externe Gabor Szentivanyi.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca pozitia Romaniei privind Kosovo ramane aceeasi, dar, intrebat in legatura cu o anumita "flexibilizare" a acesteia, a precizat ca termeni de genul "niciodata" si "totdeauna" nu isi au rostul in diplomatie, relateaza Mediafax. De altfel, ministrul de Externe a explicat ca a existat un consens in cadrul Consiliului Consultativ, intrunit miercuri, in ceea ce priveste mentinerea, deocamdata, a pozitiei Romaniei.
Iliescu vrea flexibilitate
"Totusi, in materie de politica externa exista o anumita flexibilitate in functie de conjunctura", a apreciat, la randul sau, fostul presedinte Ion Iliescu, adaugand ca deocamdata se considera ca pozitia Romaniei privind Kosovo a fost cea corecta in raport cu pozitia tarii noastre fata de vecini si spatiul balcanic. Intrebat in legatura cu sintagma "o anumita flexibilitate" mentionata referitor la pozitia fata de recunoasterea independentei Kosovo, Cioroianu a raspuns: "Diplomatia este o arta a flexibilitatii, este o profesie in care termenii in alb si negru lasa totusi loc nuantelor".

Tibet: Miza unei lupte pe viaţă şi pe moarte

Cu riscul ca imaginea să-i fie afectată înaintea Jocurilor Olimpice, China nu dă semne că ar vrea să facă vreo concesie protestatarilor tibetani

Criza din Tibet reprezintă cea mai mare revoltă împotriva conducerii chineze din ultimii 20 de ani, dar şi cel mai dur test de până acum pentru autoritatea lui Dalai Lama. Tinerii activişti tibetani respectă mesajul pacifist al liderului lor spiritual, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, dar privesc, în acelaşi timp, către succesul luptelor pentru independenţă din Timorul de Est sau Kosovo.

China a trimis în ultimele zile uriaşe convoaie militare către Tibet, părând angrenată într-o "luptă pe viaţă şi pe moarte cu clica
Dalai", după cum s-a exprimat un oficial. Reporterii BBC au văzut miercuri peste 400 de vehicule
care transportau soldaţi prin trecătorile montane care duc către Tibet.

Autorităţile chineze luptă pe trei fronturi: arestarea protestatarilor, securizarea provinciilor vecine Tibetului, cu un procent semnificativ de etnici tibetani, şi ducerea la bun sfârşit a ştafetei olimpice, care trebuie să ajungă pe Muntele Everest în mai.

Prezenţa jurnaliştilor străini a fost restricţionată în regiunea Tibetului. George Blume, un ziarist german forţat ieri să părăsească Lhasa, a declarat că forţele de securitate chineze i-au spus că fusese ultimul jurnalist străin în oraş. El declară că poliţia este peste tot în Lhasa, căutându-i pe protestatari din casă în casă.

Mass-media de stat chine­ză a recunoscut ieri pentru prima dată că revoltele începute vinerea trecută în Lhasa au depăşit graniţele Tibetului, cuprinzând alte două provincii. Potrivit agenţiei Xinhua, clădirile guvernamentale şi mai multe magazine au fost devastate duminică, în provincia Sichuan, în timp ce în Lhasa, 24 de oameni au fost arestaţi, iar 170 de protestatari s-au predat. Beijingul spune însă că lucrurile încep să se calmeze.

Dalai Lama, un lider pacifist, ai cărui susţinători au adoptat calea violentă

"Demisia" lui Dalai Lama ar trebui să îngrijoreze China

Deşi considerat de Beijing principalul arhitect al protestelor, Dalai Lama a ameninţat cu demisia dacă violenţele iau amploare. El spune că independenţa "iese din discuţie" şi îşi îndeamnă susţinătorii să trăiască "umăr la urmăr" cu chinezii.

Dalai Lama încearcă în acest fel să îşi reafirme autoritatea asupra celor şase milioane de tibetani, dintre care 300.000 trăiesc în exil, şi să-şi demonstreze credibilitatea în faţa guvernului chinez. Mesajul său pacifist face o bună impresie în Occident, însă îi supără pe mulţi tineri activişti tibetani, atât din provincia himalayană, unde localnicii sunt revoltaţi de influxul de etnici chinezi, cât şi din afara Tibetului, unde aceştia se simt din ce în ce mai dezrădăcinaţi şi descurajaţi.

Militar roman ucis in Afganistan

Un militar din Batalionul 300 Infanterie "Sfantul Andrei", dislocat in Afganistan, a fost ucis si un altul a fost ranit joi, in jurul orei 15,00, la nord de Qalat, anunta Ministerul Apararii, citat de Rompres.
Fruntasul Ionut Cosmin Sandu a decedat iar caporalul Silviu Atanasiu a fost ranit la piciorul stang, cand autovehiculul Humvee in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
La momentul producerii exploziei, militarii indeplineau o misiune de patrulare in provincia Zabul, precizeaza MAp.
Conform procedurilor standard de operare in astfel de situatii, zona a fost imediat securizata iar militarul ranit a fost evacuat de urgenta la spitalul din baza Langman, unde beneficiaza de asistenta medicala
specializata.
Fruntasul Ionut Cosmin Sandu, in varsta de 29 de ani, era casatorit si avea doi copii. Caporalul Silviu Atanasiu are 26 de ani si este necasatorit. Ambii, incadrati la Batalionul 300 Infanterie "Sfantul Andrei" din Galati, erau la a doua misiune in Afganistan.

Imprejurarile producerii accidentului sunt cercetate de o comisie condusa de comandantul batalionului.
"Conducerea Ministerului Apararii isi exprima profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment si transmite sincere condoleante familiei greu incercate", se mai arata in comunicatul citat.
Saptamana trecuta, alti trei militari romani din Batalionul 300 Infanterie "Sfantul Andrei" au fost raniti intr-o explozie in Afganistan. In timp ce indeplineau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, transportorul amfibiu blindat in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
Cei trei faceau parte din echipajul TAB-ului care deschidea coloana alcatuita din patru transportoare blindate.
Batalionul 300 Infanterie "Sfantu Andrei" a fost dislocat in zona de operatii din Afganistan la inceputul acestui an.
Romania a dislocat, in iulie 2002, in Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie "Neagoe Basarab". Aceasta a reprezentat prima actiune de lupta a armatei romane in afara frontierelor dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
De la inceputul misiunilor desfasurate in Afganistan, fortele militare romanesti dislocate in zona au inregistrat 20 de raniti si cinci militari cazuti la datorie in diferite misiuni, potrivit MAp.

Stare de urgenţă în Rio de Janeiro din cauza febrei infecţioase dengue

Stare de urgenţă în statul brazilian Rio de Janeiro, unde spitalele nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi bolnavi de febră infecţioasă.
Medicii spun că zilnic sunt semnalate peste 1000 de cazuri.

47 de oameni au murit de la începutul acestui an de febră infecţioasă. Spitalele nu au suficienţi medici
, iar bolnavii continuă să sosească. Anul trecut au fost semnalate peste 500 de mii de cazuri de febră infecţioasă, iar 158 de oameni au murit.

Febra dengue, provocată de un virus transmis de ţânţari, provoacă dureri severe de cap şi încheieturi. Unii pacienţi au hemoragii interne şi externe, care provoacă moartea, dacă nu sunt tratate urgent.

Potop în Statele Unite

Preşedintele George W. Bush a declarat peste 70 de districte din statul Missouri zone calamitate şi a ordonat desfăşurarea efectivelor Gărzii Naţionale.Peste 200 de şosele au fost inundate, îngreunând operaţiunile de salvare, iar zeci de locuinţe au fost distruse sau avariate. Mii de oameni au fost evacuaţi din zonele afectate de dezastru.Meteorologii americani susţin că cea mai grea parte a furtunilor a trecut, dar că pericolul inundaţiilor va dispărea abia peste câteva zile.

Şase activişti anti-NATO au fost reţinuţi la Calafat

Şase activişti anti-NATO au fost reţinuţi la Calafat. Cei şase aveau asupra lor materiale de propagandă anti-NATO. Persoanele reţinute la Calafat sunt de origine germană.

Gheorghe Funar, candidatul PRM la primăria Cluj-Napoca

Senatorul Gheorghe Funar, secretar general al PRM va candida
la Primăria Cluj-Napoca, la scrutinul din iunie, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele partidului. Vadim e de părere ungurii nu vor fi deloc fericiţi când Funar îl va "zdrobi" în alegeri pe Emil Boc şi va câştiga oraşului.

"Pe Funar îl vor vota şi mulţi cetăţeni de etnie maghiară, care s-au săturat de afacerile
şi de incompetenţa profitorilor de la UDMR, PSD, PNL, PDL", a precizat liderul partidului.

Liderul PRM a consideră că "este timpul ca experimentul primarului navetist pe ruta Cluj-Bucureşti-Cluj, pe nume Emil Boc, să ia sfârşit".

Vadim Tudor spune că Gheorghe Funar s-a oferit să candideze la Primăria Cluj-Napoca, într-o şedinţă la care au luat parte câţiva dintre membrii Biroului Permanent al partidului, susţinând că are mari şanse să câştige această bătălie electorală.

Preşedintele PRM cede că Funar a făcut această afirmaţie pe baza unui calcul potrivit căruia acea alianţă, în afara naturii din anul 2004, s-a format pentru a-l împiedica pe secretarul general să câştige un al patrulea mandat, deci nu au cum să se mai alieze.

"Este puţin probabil că îşi vor da mâna PDL cu PSD şi cu UDMR", a apreciat preşedintele UDMR.

Vadim anunţă o campanie
spectacol, cu confruntări directe între ceea ce a realizat Funar în timpul mandatului său de primar, şi ceea ce a făcut Boc, timp de 4 ani.

Discuţii tensionate între PSD şi PNL. Cele două partide nu vor forma o alianţă

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul partidului, că discuţiile dintre liberali şi social democraţi au fost tensionate. Năstase a precizat că la întîlnirea dintre PNL şi PSD nu s-a ajuns la vreo concluzie cu privire la o alianţă preelectorală între cele două partide.„Rămâne o chestiune deschisă. Chimia locală va determina şi deciziile la nivel de vârf”, a menţionat preşedintele Consiliului Naţional al partidului.

În ceea ce priveşte candidatura lui Marian Vanghelie la Capitală, Adrian Năstase susţine că nu are vreo preferinţă, întrucât, tot ceea ce îşi doreşte este ca PSD să câştige alegerile.

Totuşi, Năstase mărturiseşte că relaţia sa cu Sorin Oprescu este una mai apropiată decât cea de primarul sectorului 5.

Fostul prim-ministru spune că oricum unii lideri din PSD nu au fost consultaţi în legătură cu candidatura lui Vanghelie.

Mihai Leu a fost lansat candidat la Primaria Hunedoara

Fostul campion mondial la box profesionist, Mihai Leu, si-a anuntat, ieri, in mod oficial candidatura la functia de primar al municipiului Hunedoara. Mihai Leu va candida
pe listele Partidului Conservator, al carui membru este de câtiva ani. Acesta este convins ca notorietatea si faptul ca intotdeauna a fost “un fiu al Hunedoarei” il vor ajuta in batalia electorala in care s-a lansat. Inainte de a-si depune candidatura, primul campion mondial la box profesionist pe care l-a dat România sustine ca a fost amenintat. “Un membru de frunte al, PD-L pe care eu l-am respectat intotdeauna si al carui nume nu il voi divulga deocamdata, mi-a spus ca ar fi mai bine sa imi vad de treaba, ca in politica nu e ca in sport si ca ar fi mai bine sa stau in banca mea decât sa candidez la Primaria Hunedoara”, a declarat Mihai Leu. In sprijinul sau a venit deputatul conservator, Ioana Constanta Popescu, care sustine ca s-a aflat in masina cu Mihai Leu când acesta a fost amenintat. Printre proiectele de viitor ale lui Mihai Leu, in cazul in care va fi ales primar, se numara atragerea investitorilor in zona Hunedoarei, puternic afectata de recesiunea din industria siderurgica. “Multi fosti sportivi cu bani
m-au cautat si mi-au promis ca vor veni sa investeasca la Hunedoara, daca voi câstiga alegerile”, a adaugat Mihai Leu. Acesta a mai precizat ca va renunta sa mai alerge in Campionatul de Raliuri al României, acolo unde face echipa cu ministrul Karoly Borbely, daca va fi ales primar al municipiului Hunedoara.

Iordănescu, candidat PSD: „Sunt militar şi om serios!“

Anghel Iordănescu, cel mai titrat selecţioner din istoria naţionalei de fotbal a României, face progrese în politică.

Intrat în parlament, senatorul PSD tânjeşte şi după alte posturi de conducere. „Tata Puiu“ a fost desemnat candidatul PSD la alegerile locale programate pe 1 iunie, el urmând să lupte pentru postul de preşedinte al Consiliul Judeţean Ilfov.

Deoarece sistemul
după care se vor vota candidaţii va fi cel uninominal, fapt care avantajează notorietatea în detrimentul experienţei politice, PSD s-a orientat către Iordănescu, o personalitate în sport, cu o avere de peste 55 de milioane de euro. EVZ i-a solicitat ieri fostului internaţ ional un scurt interviu.

EVZ: Domnule Iordănescu, faceţi paşi mari în politică. PSD v-a desemnat candidat la alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean Ilfov...
Anghel Iordănescu: Este o onoare pentru mine. (...) Vreau să ajut oamenii, să lupt pentru ei!

Veţi lupta şi pentru Gigi Becali, care locuieşte în Ilfov?
Şi pentru el, tată! Am uitat tot ceea ce a fost rău între noi. Nu mai contează că m-a jignit în trecut.

Cărui fapt s-a datorat desemnarea dumneavoastră drept candidat?
Notorietatea pe care o am a contat foarte mult în alegerea mea.

Ce le transmiteţi alegătorilor?
Să mă voteze! Am mai fost ales de oamenii din Ilfov, la alegerile parlamentare. Să mă voteze şi acum. Cu Dumnezeu şi cu încredere, vom reuşi!

Care sunt argumentele cu care vreţi să convingeţi lumea?
Sunt militar (n.r. - cu gradul de general) şi om serios! În plus
, am şi casă în Ilfov. Locuiesc în această localitate.

Într-adevăr, aveţi casă. Chiar mai multe, nu doar una...
Am, tată, am!