Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Stagiatură obligatorie pentru dascăli?

Profesorii vor putea deveni titulari pe post după un an de ucenicie, trei inspecţii şi un examen.„Adevărul“ vă prezintă astăzi modificările cuprinse în Statutul profesorului, atât în varianta Miclea, cât şi în varianta Andronescu.

Codul Educaţiei, propus de ministrul Ecaterina Andronescu, şi pachetul de legi coordonat de şeful Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, conţin modificări importante în ceea ce priveşte statutul profesorului.

Ministrul Andronescu vrea ca, o dată la cinci ani, cadrele didactice să fie evaluate psihologic şi să urmeze cursuri de formare profesională. Profesorii care refuză aceste lucruri vor fi suspendaţi din învăţământ.

Codul mai prevede că, pentru a deveni titular pe post, profesorul din învăţământul preuniversitar va fi mai întâi ucenic la un mentor.

Stagiatura durează un an, după care profesorul este evaluat la nivelul şcolii. În timpul stagiaturii va avea trei inspecţii la clasă. Dacă trece de ele, poate merge la examenul de titularizare.

Persoanele care nu promovează titularizarea pot participa la cel mult două alte sesiuni ale acestui examen, în condiţiile reluării de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar.

În ceea ce priveşte disciplina în şcoli, Andronescu vrea să înfiinţeze un Colegiu al profesorilor, similar Colegiului Medicilor. El va fi responsabil de analizarea şi sancţionarea cazurilor de indisciplină şi imoralitate printre cadrele didactice.

Competiţie între profesori

Legea propusă de fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea vorbeşte despre „Profesorul anului“ pentru fiecare disciplină din planul de învăţământ, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional. Astfel, în baza unei metodologii specifice, şcolile vor desemna „Profesorul anului“, ca semn al excelenţei în predare.

Dascălul va fi recompensat substanţial, în baza unei metodologii stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei. Miclea este de părere că, în acest fel, competiţia va produce diferenţiere şi ierarhii, va arăta unde este calitatea şi se va şti cine trebuie recompensat şi cine penalizat.

Salarii, în funcţie de performanţe

Problema salarizării cadrelor didactice este atinsă în amândouă pachetele de legi. Mircea Miclea consideră că salarizarea cadrelor didactice trebuie făcută diferenţiat, în funcţie de performanţele obţinute.

În Codul Andronescu, salariul personalului didactic este compus din salariul de bază al funcţiei didactice (conform grilei de salarizare), din retribuţie suplimentară stabilită de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ pentru creşterea calităţii şi din alte sporuri, drepturi şi indemnizaţii.

Un avion de agrement s-a prăbuşit la Tg. Mureş la scurt timp după decolare, pilotul fiind grav rănit

Un bărbat de 54 de ani din Tg Mureş, proprietar al unui avion particular cu care a incercat să decoleze de pe pista Aeroclubului din oraş, a fost grav rănit, marţi seara, după ce aparatul in care se afla s-a prăbuşit la puţin timp după decolare, transmite corespondentul NewsIn.
Potrivit unui ofiţer ISU, aparatul "a ratat decolarea şi a căzut la de la mai puţin de 100 de metri". Botul avionului a fost grav avariat, posibil şi motorul.
Bărbatul a fost transportat la SMURD Mureş, unde este supus investigaţiilor medicale. Un procuror de la Judecătoria Tg Mureş s-a deplasat la Aeroclub pentru a face cercetări. Deocamdată nu se ştie care a fost cauza care a dus la prăbuşirea avionului şi nici identitatea pilotului.

Salariile de peste 2.000 de lei vor îngheţa anul viitor

După alegeri, guvernul deschide Cutia Pandorei în sectorul bugetar: 150.000 de angajaţi vor fi daţi afară, iar lefurile mici vor creşte puţin. Bugetarii care în prezent iau leafă de peste 2.200 lei, cât e nivelul salariului mediu brut din sectorul bugetar, nu vor beneficia de majorări ale veniturilor în 2010. În plus, tot anul viitor, 150.000 de salariaţi în sistemul bugetar vor rămâne fără slujbă, potrivit proiecţiilor guvernului Boc.

„Pot spune cu siguranţă că toate salariile aflate peste media din sistemul bugetar, de 2.200 lei, şi chiar şi unele aflate sub acest nivel, nu vor creşte anul viitor”, ne-a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

El a adăugat că, pe de altă parte, salariile mici, echivalentul a 1-1,2 salarii minime pe economie, ar putea creşte cu până la 25%. De altfel, şi salariul mediu brut lunar din sectorul public va stagna anul viitor, dar va creşte ulterior cu până la 56%, urmând să ajungă, în 2015, la 3.430 lei, conform datelor prezentate, ieri, de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, la întâlnirea avută la guvern cu sindicatele pe tema legii salarizării unice.

Sindicatele cer majorarea salariului minim cu 150 de lei

Totodată, salariul minim brut pe economie ar putea fi anul viitor de 705 lei, pentru ca în 2015 să ajungă la 1.100 lei, faţă de nivelul actual de 600 lei. Nivelul nu este acceptat de Cartel Alfa, care cere ca acesta să fie cuprins între 720 şi 750 lei.

Potrivit lui Hossu, salariul minim va fi baza în structura de aplicare a legii de salarizare. „Vom trece salariul minim în textul legii, ceea ce va asigura predictibilitate”, a completat liderul de sindicat. Întâlnirea de ieri a avut loc după ce membrii Cabinetului Boc au discutat, luni seara, mai bine de cinci ore principiile legii.

Circulaţie blocată pe DN1, în zona oraşului Otopeni, după ce două maşini au luat foc. Patru persoane au murit

O Dacia a explodat, astăzi în jurul orei 14.00, pe DN1, în localitatea Otopeni, după ce s-a izbit de o autoutilitară Opel, potrivit oficialilor Poliţiei Ilfov, Circulaţia este blocată pe DN1 din cauza unui accident

Se pare că autoturismul Dacia, care a explodat, nu ar fi păstrat distanţa corespunzătoare faţă de autoutilitara din faţă. În urma impactului Dacia a luat foc după care a explodat.

Poliţiştii au spus că accidentul s-a petrecut pe sensul de mers spre Ploieşti, în dreptul benzinăriei Rompetrol din Otopeni.

Trei persoane şi un copil au murit în urma impactului, iar alte trei persoane au fost rănite. Acestea au fost transportate la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a declarat Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti. Trei ambulanţe, o maşină de descarcere şi una cu apă şi spumă au intervenit la accidentul de pe DN1.

Traficul pe sensul Bucureşti - Ploieşti a fost deviat. Coloana de maşini se întinde pe mai mulţi kilometri.

Fetelor, ei sunt cei mai bogati burlaci din tara!

Zvonurile lansate saptamåna trecuta prin tårg au sadit panica in råndul domnisoarelor de Dorobanti care se viseaza la bratul unui nabab. Intr-o discretie totala, dezvaluita de paparazzi cu putin timp in urma, Anamaria Ferent a reusit sa-i ia mintile miliardarului Tiriac senior si, potrivit apropiatilor, traiesc o frumoasa poveste de amor. Pentru ca restul duduitelor sa nu dispere si sa astepte cumintele la rånd, ne-am gåndit sa le usuram un pic investigatiile si sa le prezentam cei mai bogati burlaci din Romånia. Restul depinde de ele!

La o rasfoire atenta a revistelor de profil, am gasit cativa dintre cei mai ravniti burlaci de pe la noi, magnetul care le atrage pe reprezentantele sexului frumos fiind averea de cateva sute de milioane de euro a fiecaruia dintre ei. Astfel, ne-am oferit sa le dam o mana de ajutor pitipoancelor care au ca scop in viata cuplarea cu un milionar. Din dorinta de a proteja familiile pandite de “devoratoarele de lux” intocmai ca niste hiene infometate, ne-am orientat numai spre burlaci, bogatasi liberi de contract conjugal care ar putea forma, pe viitor, un cuplu, fie el doar de sezon, cu una dintre frumusetile autohtone.

Prin urmare, cel mai bogat burlac din tara pare a fi Stefan Vuza, un afacerist de 39 de ani care tocmai a divortat recent. Barbatul este o prada buna pentru orice blonda siliconata pentru ca averea lui se ridica la nici mai mult, nici mai putin de 425 milioane de euro. Omul de afaceri poate fi gasit in Cluj, acolo unde locuieste, dar si in Bucuresti, unde are, de asemenea o casa. Este pasionat de munte, acesta fiind si motivul pentru care sotia sa a ales sa divorteze. Vuza a pus pe primul plan cariera, apoi muntele si abia pe locul trei familia. S-a nascut intr-o familie saraca, dar a reusit sa se 1imbogateasca inca din perioada studentiei, iar acum detine 17 societati adunate sub cupola Serviciilor Comerciale Române. Are o colectie impresionanta de pantofi al caror pret trece de 1.000 de euro/ perechea, ceasuri de peste 20.000 de euro, dar si limuzine luxoase. Si, cel mai important, nu are verigheta!

Cristian Burci este urmatorul candidat de pe lista noastra care merita atentie. Afaceristul are 43 de ani, este divortat si are un copil, insa, cea mai de pret “calitate” a sa in ochii “vanatoarelor de bogati” o reprezinta averea de aproape 300 de milioane de euro. Barbatul a tinut dintotdeauna la intimitatea sa si a preferat sa ramana intr-un con de discretie, decat sa se afiseze prin cluburi de fite. Locuieste in Bucuresti, dar controleaza afaceri in toata tara. Si lui ii face cu ochiul tot ce inseamna lux si se lauda cu o colectie de ceasuri scumpe, dar si haine apartinand celor mai prestigioase case de moda din lume.

Proaspat intrat in gasca burlacilor din Romania, Elan Schwartzen-berg (42 de ani) a fost un afacerist discret care si-a ridicat din umbra imperiul de aproape 70 de milioane de euro, insa a devenit o vedeta in toata regula in urma casniciei cu Mihaela Radulescu. Liber de contract conjugal de aproape un an, afaceristul a intrat in colimatorul multor domnisoare din Romania. Cea mai cunoscuta dintre ele a fost Anna Lesko, de care s-a despartit in aceasta vara, iar acum, se pare ca este liber ca pasarea cerului, daca ar fi sa ignoram zvonurile potrivit carora ar fi gata sa reia legatura cu Mihaela.

Un alt afacerist care merita atentia domnitelor dornice sa-si asigure viitorul langa o “mina de aur” este Gruia Stoica, un bucurestean de 41 de ani cu o avere care se ridica la 250 de milioane de euro. A fost dintotdeauna zgarcit in declaratii si continua sa fie discret in ceea ce priveste viata personala, preferand sa-si ridice imperiul din umbra. Nu frecventeaza cercurile mondene, fiind, din acest punct de vedere, o prada dificila pentru posibilele candidate la inima lui.


Departe de fitele de Bucuresti il gasim pe Gheorghe Vlase, om de afaceri care isi are resedinta in Slobozia. Bogatasul are doi copii, este necasatorit si detine o avere de 60 de milioane de euro. Afaceristul de 41 de ani este pasionat de fotbal, fiind patronul echipei Recolta Gh. Lazar din Ialomita, dar are si un suflet marinimos, intrucat se implica in operele de caritate ale fundatiei Principesa Margareta.Ceva mai cunoscut pentru publicul larg, Adrian Sarbu reprezinta si el o partida buna pentru orice domnita de Dorobanti. Boss-ul de la Pro TV a fost casatorit sase ani cu Janine, manechin din generatia de aur, careia i-a oferit 11 milioane de dolari la divort. Are patru copii, o avere de 160 de milioane de euro si nici o iubita. Se spune despre Sarbu ca este un partener generos, insa foarte pretentios cu femeia din viata lui, iar, o data ce l-a dezamagit, are grija sa o tina la distanta.


Cel mai tanar burlac-milionar din Romania este Andrei Lisinschi jr. Galateanul are numai 24 de ani, insa a reusit performanta de a strange la ciorap nu mai putin de 50 de milioane de euro. El a castigat din afacerile mostenite aproape in intregime de la familia sa, in domenii precum productia de tevi, table si combustibil biodiesel, dar si din imobiliare.

Un alt om de afaceri care-si merita locul printre cei mai bogati 300 de romani este si Dorin Mateiu, un ardelean de 42 de ani. Bogatasul nu a fost casatorit niciodata, nu are copii, dar se poate lauda cu o avere de aproape 100 de milioane de euro. Cam greu sa intre in atentia pitipoancelor de Bamboo pentru ca locuieste la Alba-Iulia si nici nu este un impatimit al lumii mondene. Detine afaceri in industria alimentara si imobiliare, iar atunci cand are putin timp liber fuge in strainatate.

Un alt miliardar necasatorit cu varsta sub 30 de ani este Iustin Paraschiv, din Mizil, ce a reusit sa castige 50 de milioane de euro datorita companiei lui din industria carnii, Carmistin SRL. De 1asemenea, are afaceri si in domeniul imobiliar, iar in timpul liber se ocupa de un hobby foarte interesant: echitatia!

Tania Budi: “Iubirea pentru Lucian Viziru a fost de fatada!”

Lovitura de teatru in cazul povestii de dragoste dintre frumoasa Tania Budi si actorul cu opt ani mai mic, Lucian Viziru. Dupa ce au fost surprinsi toata vara in ipostaze tandre pe litoral, saptamana trecuta au pus punct relatiei de amor, motivele despartirii fiind invaluite, pana acum, in mister. Blonda de 41 de ani a recunoscut, intr-un interviu acordat site-ului agentiadepresamondena.com, ca, de fapt, intre ea si Lucian a fost o relatie de fatada, de dragul promovarii in presa. Tania dezvaluie fara urma de jena ca nu a vrut decat sa faca si mai multa publicitate clubului de fite pe care il detine la Mamaia, iar Lucian a fost omul potrivit la locul potrivit. Atunci cand ar fi aparut amanunte in presa legate de povestea lor de amor, inevitabil s-ar fi strecurat si numele discotecii, primind astfel, reclama gratis in tabloide. La randul sau, Viziru avea nevoie sa-si promoveze niste vouchere care ofereau reducere unor vacante pe litoralul romanesc si, din aceasta cauza, a acceptat sa joace rolul de iubit al Taniei Budi. “Orice intrebare referitoare la viata mea personala si la felul in care o gestionez, imi creeaza disconfort. Dar pana la urma e mai putin important ce se scrie, e mult mai important sa faci mereu ce vrei, ce simti si sa nu-ti pese de nici o interpretare. Da, am aparut la un moment dat destul de mult in presa cu Lucian pentru un singur motiv. Aveam amandoi afaceri de promovat! A fost doar o relatie de fatada!”, declara Tania cu nonsalanta.

Principalul suspect s-a sinucis

Potrivit Politiei Regale Canadienei Calare, Ryan Jenkins, concu­rent al unui reality show si principalul suspect in cazul monstruoasei crime asupra fostului iepuras Playboy Jasmine Fiore, a fost gasit mort intr-o camera de hotel.
Jenkins, 32 de ani, a fost descoperit intr-una din camerele motelului Thun­derbird din Hope, British Columbia, la mai bine de o saptamana de cand se ascundea de fortele de politie. Potrivit declaratiilor oficialitatilor, barbatul si-a luat singur viata, spanzuran­du-se. Trupul inert al mo­delului Jasmine Fiore a fost gasit la data de 15 august, indesat intr-o valiza aruncata intr-un tomberon, in Buena Park, Orange County, Ca­lifornia. Macabra si terifianta descoperire a fost facuta de un om care cotrobaia prin respectivul tomberon, in cautare de materiale reciclabile. Tanara avea degetele taiate si dintii scosi, pentru a nu putea fi recunoscuta, astfel ca identificarea ei a fost facuta dupa numarul de serie al implanturilor de la sani. Kevin Walker, managerul motelului Thunderbird, a declarat politiei ca "Jenkins si femeia misterioasa si-au facut aparitia joi, intr-un automobil Chrysler PT Cruiser, cu geamuri fumurii si numar de inmatriculare de Alberta - locul de origine al barbatului".

Stresat si epuizat

Femeia a facut inre­gistrarea la motel, timp in care el a asteptat-o in masina. "Era o blonda de vreo 20 de ani, de o fru­musete naturala", a declarat Walker. Adam Curt, 19 ani, angajat al motelului si nepotul managerului a relatat ca Jenkins "parea stresat, nu privea pe nimeni in ochi". Cei doi barbati nu l-au recunoscut pe Jenkins desi acesta, dat in urmarire generala, fusese o prezenta constanta la buletinele de stiri. "Era mai mult decat epuizat", isi aminteste Walker. Conform declaratiilor acestuia, femeia a platit cu banii jos, pentru trei nopti. Cand cei doi nu au eliberat camera la expirarea celor trei zile, managerul a intrat in camera lor si l-a gasit pe Jenkins decedat. Michell Beck, care traieste in apropierea mo­telului, considera ca oamenii care se cazeaza acolo sunt "jerpeliti, dependenti de droguri sau trec printr-o perioada mai dificila a vietii".
Casatorie fulger
Politia a confiscat gentile cu lucrurile personale ale lui Jenkins - inclusiv laptop-ul acestuia. El a fost cel care a raportat la politie disparitia frumoasei Fiore, dar a disparut la scurt timp dupa aceea. Cei doi s-au intalnit in martie, intr-un cazino din Las Vegas, pentru ca doar cateva zile mai tarziu sa devina sot si sotie. Casatoria a fost anulata destul de rapid, din cauza acuzatiilor de violenta domestica a lui Ryan impotriva blondei Jasmine. Potrivit plangerii inregistrate la tribunalul din Las Vegas, Jenkins a fost acuzat dupa ce si-a lovit consoarta in brat, cu pumnii, la data de 22 aprilie. Ultima oara cand cei doi au fost zariti impreuna a fost in 13 august, la San Diego. Dupa ce a dat telefon la politie pentru a declara disparitia lui Fiore, Jenkins a fugit, a fost acuzat in absenta ca ar fi batut-o si macelarit-o pe aceasta. Masina si barca inregistrate pe numele barbatului au fost reperate in apropierea granitei cu Canada, dandu-le autoritatilor de inteles ca ar fi zburat catre orasul natal - unde pedeapsa cu moartea este inexistenta.

De ce zâmbeşte Jennifer Aniston atât de mult în ultima vreme?

Jennifer Aniston radiază de fericire şi asta se vede din ce în ce mai mult în ochii ei.

Pe platourile de filmare, acasă, pe stradă, la cumpărături, actriţa este numai zâmbet, iar presa mondenă de peste ocean susţine că de vină este actorul Gerard Butler, partenerul ei din pelicula "The Bounty", la care filmează şi în prezent.

Deşi Jennifer neagă cu vehemenţă zvonurile conform cărora ar avea o relaţie cu acesta, se pare că cei doi şi-au petrecut week-endul împreună, ba mai mult au fost surprinşi de fotoreporteri sărutându-se cu patos.

De când s-a despărţit de Brad Pitt în 2005, Aniston nu prea a mai avut noroc în dragoste şi declara că se simte foarte singură. Chiar înainte de presupusa ei relaţie cu Butler, Jen a mai pierdut o bătălie în iubire.

Melanie Griffith este la dezintoxicare

Soţia lui Antonio Banderas, Melanie Griffith se află la centrul Cirque Lodge, din statul american Utah, unde urmează o cură de dezintoxicare.

Actriţei din "Working girl" i-a fost necesar un astfel de tratament, deoarece de mai bine de nouă ani aceasta se luptă cu dependenţa de medicamente. "Melanie este acolo pentru a-şi respecta angajamentul de a se menţine sănătoasă", a explicat purtătorul său de cuvânt. El a adăugat: "Aceasta cură face parte dintr-un program de rutină pus la punct de ea şi de medicii săi în urmă cu mai mulţi ani".

Melanie Griffith, în vârstă de 52 de ani urmează pentru a treia oară o cură de dezintoxicare.

Michael Jackson a apelat la ingineria genetică

Michael Jackson nu a vrut să aibă copii pe cale naturală şi a apelat la ingineria genetică pentru a avea moştenitorii perfecţi. Starul, care nu este tatăl biologic al lui Prince Michael, în vârstă de 12 ani, al lui Paris, de 11 ani, şi al micuţului Prince Michael II, în vârstă de şapte ani, cunoscut drept „Blanket“, a apelat la apropiaţii săi pentru a-i dona spermă şi ovule, informează Ireland On-Line. „Michael nu este tatăl biologic al niciunui copil dintre cei trei, însă a supravegheat foarte atent crearea lor“, a declarat o sursă.
„Michael a vrut ca micuţii lui să fie cei mai buni şi a ales această cale, în loc să lase natura să îşi urmeze cursul normal“, a mai spus sursa. Artistul dorea să aibă copii foarte inteligenţi, respectaţi şi să aibă gene sănătoase.

Boc vrea in spitale proceduri la urgente similare celor aplicate lui Michael Jackson

ntroducerea unor proceduri eficiente si rapide
de actiune in cazul urgentelor medicale presupune un sistem care trebuie extins la nivel national, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, exemplificand afirmatia prin procedurile aplicate de medicii americani in cazul lui Michael Jackson, transmite Mediafax.

La finalul unei vizite efectuate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
, premierul a aratat ca ministerul de resort are in derulare un program de aplicare a unor sisteme moderne de coduri pentru primirea urgentelor medicale.


"Imi amintesc acum ca am vazut, si nu stiu daca e buna
comparatia, dar cand s-a dat telefonul de urgenta de la casa
lui Michael Jackson, a fost vorba de proceduri, nu de persoane. A fost vorba de proceduri si in cateva minute, indiferent de cine a fost vorba, s-a ajuns sa se dea sfatul necesar si sa ajunga ambulanta. Asa ceva avem la Spitalul de Urgenta Floreasca, pe sistemul celor cinci coduri, unde fiecare pacient primeste ingrijirea de specialitate in ambulanta sau aici, in functie de tipul de probleme care au aparut. Dorinta este sa multiplicam acest tip de sistem", a spus Boc.

El a aratat totodata ca Executivul va cauta solutii pentru dotarea spitalelor cu roboti medicali, fara a prezenta detalii in acest sens.

Gondor(PD-L): Ancheta în cazul Ridzi s-a oprit când a apărut o firmă ce ar avea legături cu Voiculescu

Deputatul PD-L de Arad
, Marius Gondor, consideră că opinia publică este "uşor intoxicată" în cazul Monica Iacob-Ridzi, iar lucrările comisiei de anchetă s-au oprit atunci când investigaţiile au dus la o firmă care ar avea legături cu Dan Voiculescu.

Marius Gondor, care este membru în comisia de anchetă a Camerei
Deputaţilor, a afirmat astăzi, că în cadrul lucrărilor acestei comisii, coaliţia "de conjunctură" creată între reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR, a urmărit doar să demonstreze vina exclusivă a ministrului Tineretului şi Sportului.

"Cu toate că în cadrul comisiei s-au făcut audieri ale angajaţilor MTS, ale jurnaliştilor care au efectuat ancheta de presă, a reprezentanţilor firmelor
incriminate, brusc reprezentanţii Coaliţiei au hotărât încheierea lucrărilor printr-un raport incriminator, atunci când firul investigaţiilor a ajuns la firma
Loco. E clar că drumul banilor duce spre firma Loco, cu legături spre Dan Voiculescu. Acesta a fost momentul de cotitură, când reprezentanţii celor 3 partide au oprit investigaţiile, deşi nu s-au desfăşurat toate audierile şi unele documente
solicitate nu ajunseseră încă pe masa de lucru a comisiei", a declarat Marius Gondor.

Deputatul PD-L a spus că reprezentanţii acestui partid nu vor să facă un zid în jurul ministrului Monica Iacob Ridzi pentru a o apăra. "Nu vrem însă să dăm verdict, înainte de a analiza toate documentele şi faptele.

Continuarea cercetărilor ar putea schimba concluzia finală a raportului. De aceea, reprezentanţii PD-L din comisie au întocmit un raport prin care se solicită continuarea investigaţiilor. Asta nu înseamnă că doamna ministru este exonerată de vină, dar e necesar să avem toate elementele atunci când emitem concluziile. Decizia luată de coaliţia de conjunctură din cadrul comisiei nu are un efect juridic direct, dar prin manipularea fină a opiniei publice s-a indus deja ideea vinovăţiei doamnei ministru", a concluzionat deputatul Marius Gondor.

Guvernul a decis: Nicolae Vacaroiu, tatal bugetarilor

Sedinta extraordinara a Guvernului a fost convocata fulger, astfel incat aproape jumatate dintre membrii Cabinetului nu au apucat sa participe, si terminata la fel de "blitzkrieg" pentru a-i da ultimul cuvant Curtii de Conturi, al carei presedinte este Nicole Vacaroiu, fost prim-ministru pe vremea lui Iliescu.
Intalnirea desfasurata vineri la Palatul Victoria, convocata in regim de urgenta de premierul Emil Boc pentru a se pune in concordanta Legea 500/2000 si OUG 119/1999, s-a incheiat cu decizia de a atribui Curtii de Conturi rolul de mediator intre Ministerul Finantelor si toate organismele statului care solicita credite, transmite Realitatea Tv.
La finalul discutiilor ce au durata doar un sfert de ora, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a abordat modificarea legislatiei, precizand ca trebuia facut un acord intre cele doua reglementari.
"Ministerul Finantelor va plati pentru toate solicitarile de deschideri de credite
, daca va decide Curtea de Conturi ca e neintemeiat refuzul organelor de control
", a declarat ministrul Finantelor.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a explicat: ''De acum inainte, Ministerul Finantelor Publice prin unitatile de trezorerie ale statului efectueaza plata si pentru sumele de bani pentru care controlorul financiar
delegat a dat refuz de viza, numai daca Curtea de Conturi arata ca refuzul de viza este neintemeiat''.
Hotnews scrie ca masura "pare" sa blocheze sporurile ce revin magistratilor, in conditiile in care Curtea de Apel Bucuresti
a admis, joi, contestatia judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justite fata de adresa Ministerului Finantelor potrivit careia conturile unde sunt depuse salariile pe luna iunie pentru magistrati sunt blocate, iar sporul de 50% nu este inclus in acestea.
Guvernul a modificat Ordonanta 119/1999 astfel incat Curtea de Conturi va fi mediator intre organele de control si ordonatorii de credite. Practic, Curtea de Conturi va avea ultimul cuvant in ceea ce priveste deciziile pe care le iau organele de control asupra modului in care se fac platile bugetare, inclusiv cele salariale.

C.V. Tudor: Nu vreau sa ma duc la PPE. N-am ce cauta langa niste teroristi unguri, ca Viktor Orban si Laszlo Tokes

esi presa a relatat ca presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a batut la toate usile grupurilor politice din Parlamentul European si nu a reusit sa isi afilieze partidul la o familie
parlamentara reprezentata la Bruxelles, ''Tribunul'' a precizat, vineri, ca ''poarta'' inca negocieri cu ''diverse formatiuni din cadrul UE'' pentru o posibila afiliere.
"Nu va ascund ca sunt foarte precaut, nu ca n-am oferte
. Avem oferte din mai multe directii, insa sunt unele factiuni si grupari eurosceptice, ori eu nu vreau sa ma duc acolo. Eu sunt euro-optimist. Am semnat toate documentele
necesare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si nu vreau sa am probleme in tara, sa se speculeze ca <>. Mai bine stau cateva saptamani sau luni fara o afiliere precisa, decat sa ma duc undeva unde o sa mi se scoata ochii'', a precizat liderul PRM in cadrul unei conferinte de presa, relateaza Agerpres.
Vadim afirma, in context, ca sunt mai multe grupuri parlamentare, cu "geometrie variabila". "E o realitate noua. Au intrat forte politice surprinzator de noi
si de particulare in expresia lor publica, asa ca lumea nu le prea cunoaste. Nici eu nu le cunosc si, de aceea, trebuie sa fiu prudent", a precizat liderul PRM.
Vadim a tinut sa sublinieze ca, daca nu stie inca din ce grup parlamentar va face parte, poate sa spuna, in schimb, unde "sigur" nu se va duce. "La PPE sub nici o forma. Nu ca nu m-ar vrea ei, ci pentru ca n-am ce cauta langa niste teroristi unguri, ca Viktor Orban si Laszlo Tokes", a aratat Vadim.
Liderul PRM a dezmintit totodata ca ar exista vreo "ruptura" intre el si presedintele PNG, George Becali. "E liber sa se duca unde vrea. Suntem oameni maturi. (...) Fiecare se duce unde doreste, dar nu-l vor primi
(in grupul PPE n.r.). Eu l-am avertizat amical", a precizat Vadim.
Presedintele PRM a adaugat ca a ajuns impreuna cu liderul PNG in Parlamentul European si ca "ideal" ar fi fost sa "mearga impreuna" cu acesta. "Dar daca el nu vrea, e liber sa faca ce doreste", a reiterat Corneliu Vadim Tudor.

Băsescu merge în Palestina

Preşedintele Traian Băsescu va efectua, duminică, o vizită oficială în Palestina, la invitaţia preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, informează Administraţia Prezidenţială.

Băsescu va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, cu primul
ministru al Guvernului palestinian, dar şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Teritoriile Palestiniene.

Hrebenciuc îi cere demisia lui Predoiu, spunând că este vinovat de situaţia din Justiţie

iderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat astăzi că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ar trebui să demisioneze, fiind vinovat de situaţia actuală din justiţie. Acesta l-a acuzat pe Cătplin Predoiu că nu a mai comunicat cu liderii PSD despre problemele sistemului de peste două luni.

Viorel Hrebenciuc susţine că Predoiu nu a discutat în Coaliţie, şi în special cu liderii PSD, despre problemele legate de salarizarea magistraţilor, aşa cum susţine acesta, şi îl acuză că a gestionat greşit situaţia creată de protestele din Justiţie, folosind forţa, şi nu dialogul.

"În ceea ce priveşte situaţia din Justiţie, vina principală îi aparţine lui Cătălin Predoiu, care ar trebui să-şi depună demisia. Genul acesta de probleme nu se rezolvă prin forţă, ci prin dialog şi echilibru. Atunci când s-a dus la CSM ca să încerce să stingă conflictul, Predoiu a susţinut că a vorbit cu liderii Coaliţiei şi i-a informat că nu sunt bani
pentru salariile magistraţilor. Este complet fals, Cătălin Predoiu nu a vorbit cu liderii PSD de mai bine de două luni de zile. Eu sunt convins că magistraţii înţeleg nevoia de solidaritate socială în această perioadă în care economia
nu merge bine, dar nu înţeleg în niciun caz comportamentul arogant al ministrului Justiţiei", a declarat deputatul.

Hrebenciuc a mai adăugat că şi Ministerul Finanţelor ar trebui să caute soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii.

Nu este pentru prima
oară când liderii PSD au obiecţii faţă de activitatea
actualului ministru al Justiţiei. Pe 11 iunie, preşedintele PSD, Mircea Geoană, îl făcea vinovat pe ministru pentru adoptarea OUG 61 de către Guvern, prin care Executivul intenţiona să modifice legile înainte de promulgare, fără a le mai trece prin Parlament. Pe 1 iunie, Geoană declara că, probabil, cei de la PD-L şi ministrul Cătălin Predoiu au "multe lucruri de ascuns" la Ministerul Justiţiei dacă tergiversează numirea secretarului de stat propus de PSD, Maya Teodoroiu.

Emil Constantinescu: Oamenii din servicii si din mediul afaceristic care l-au creat pe Traian Basescu il imping sa candideze din nou la presedintie

Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat, vineri, ca Traian Basescu va candida
indiferent ca vrea asta sau nu, pentru ca va fi impins de ceea ce el numeste "camarila presedintelui", oameni care l-au creat, ca mit, l-au impins printr-o uriasa manipulare la Cotroceni si care au interesul obtinerii unui nou mandat, de catre actualul sef al statului, pentru a-si conserva avantajele materiale, relateaza inpolitics.ro.
Constantinescu spune ca actualul presedinte Traian Basescu va candida in mod cert, indiferent ca isi mai doreste asta sau nu, desi teama de procesele care vor veni peste el il face, probabil, sa vrea si el. "Cea care il impinge cu adevarat spre o noua candidatura este, insa, camarila din jurul sau, oamenii din servicii si din mediul afaceristic care l-au creat pe Traian Basescu, asa cum este el azi perceput, si pentru care este crucial sa aiba controlul asupra presedintelui" spune Constantinescu.
El a adaugat ca "Traian Basescu nu exista, ca personaj politic...el este o perdea de fum, o imagine proiectata de altii pe perete. Este creat de fosta Securitate in propriul beneficiu, un nomenclaturist de frunte al PCR, antrenat din vreme pentru un rol de marioneta politica, iar aceasta pregatire s-a facut, pe parcursul multor ani, imi pare rau sa o spun, numai prin intermediul presei. El este galagia absoluta, fara rezultate concrete... Va ramane in istorie ca primarul Capitalei care a fost doborat de prima zapada cazuta, pe care nici din propria curte nu a fost in stare sa o scoata. Daca legea lustratiei, atat de invocata de intelectualii de casa ai presedintelui, ar intra in vigoare, primii si cei mai importanti lustrati ar fi Basescu si Stolojan. La nivelul inaltelor demnitati ale statului nu mai exista alte personaje care sa fie curatate de aceasta lege, iar Stolojan nu mai e, nici el, chiar in prim plan. Aici este marele paradox: comunismul este condamnat, la noi
, de catre un personaj care a fost nu comunist - cum i-a aruncat lui Nastase la acea infruntare televizata din campanie - ci unul dintre marii nomeclaturisti ai regimului. La fel cum alt mare paradox e faptul ca seful statului da unda verde pentru demiterea unor ministri suspectati de fapte penale in conditiile in care el insusi este inculpat in cel mai mare proces de coruptie din istoria Romaniei, iar procesul este blocat de ani de zile printr-o interpretare abuziva a Constitutiei".

Constantinescu: Basescu isi va tarai adversarii in noroi

Fostul presedinte este parere ca strategia pe care Basescu o va aplica in aceasta toamna nu se va mai raporta la sine, precum in 2004, (campionul anticoruptiei etc) pentru ca "el a ajuns la nivelul cel mai de jos cu putinta, la imaginea lui nu se mai poate lucra, nu mai poate fi ridicat prin nimic si de catre nimeni. Sub el, functia de presedinte a fost grav afectata, din toate punctele de vedere, clasa politica a involuat catastrofal, iar Romania a ajuns un stat izolat la nivel diplomatic, un soi de republica bananiera a Uniunii Europene, lucru care nu s-a intamplat nici in mandatul lui Ion Iliescu, desi acesta era perceput ca un fost comunist"
Conform lui Constantinescu "ceea ce va face Basescu pentru un nou mandat are legatura strict cu adversarii lui, in sensul ca, neputand sa se mai curete pe sine, va face tot posibilul sa ii tarasca in noroi pe ceilalti. El este imun la orice fel de atac, nimic nu il mai poate atinge, nici o dezvaluire nu il mai poate afecta, a ajuns la limita cea mai scazuta a compromiterii morale, iar asta va fi marele lui avantaj, pe care va face tot posibilul sa il exploateze. In perioada urmatoare se va declansa o campanie murdara de compromitere, de manjire a principalilor adversari, Antonescu, Geoana, Oprescu si care vor mai fi, se vor lansa tot felul de fumigene si se vor exploata la maxim anumite institutii ale statului care sunt controlate de presedinte, desi consider ca era arestarilor spectaculoase a trecut", a concluzionat Emil Constantinescu.

Curtea de Conturi devine mediator în conflictul dintre MFP şi magistraţi privind plata sporurilor

urtea de Apel Bucureşti a judecat, joi, cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva adresei 294512/07.2009, privind drepturile salariile, emisă de Ministerul Finanţelor Publice. Surse din magistratură au declarat că angajaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu şi-au primit miercuri salariile, după ce conducerea acestei instanţe a refuzat să folosească linia de credit fără sporurile suspendate.

Documentele
de plată aferente cheltuielilor care nu au primit viza de control financiar preventiv vor fi acceptate de Trezorerie la plată doar dacă Curtea de Conturi constată că refuzul de viză nu este întemeiat, a decis Guvernul, ceea ce lasă în sarcina Curţii decizia plăţii unor sporuri salariale.

Guvernul a decis vineri modificarea OG 119/1999 privind controlul intern şi cel financiar preventiv, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Executivului, în cadrul căreia modificarea OG 119 a fost singurul act normativ de pe ordinea de zi.

În urma deciziei de vineri a Executivului, Curtea de Conturi devine mediator între Ministerul Finanţelor şi orice alt ordonator principal de credite.

Astfel, potrivit modificărilor aduse, cererile de deschidere a creditelor bugetare, prezentate de ordonatorii principali de credite, refuzate total sau parţial la viza de control financiar preventiv, trebuie să fie prezentate MFP împreună cu copii ale refuzului de viză şi cu copie
după actul de decizie internă, prin care ordonatorul de credite şi-a asumat răspunderea efectuării operaţiunii refuzate la viză, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la finalul şedinţei de guvern.

În cazul cererilor de deschidere a creditelor bugetare prezentate de ordonatorii principali de credit, refuzate parţial la viza de control, Ministerul Finanţelor, prin unităţile de trezorerie, acceptă în vederea decontării numai documentele de plată aferente cheltuielilor care nu au făcut obiectul refuzului la viză.

S-a deschis Consulatul român din Mongolia

Astăzi, a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Mongoliei, inaugurarea oficială a Consulatului Onorific al României la Ulaan Baatar.

Odonsuren Ulziibat, viitorul consul, este un om de afaceri
mongol care şi-a făcut studiile în România, la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Robert Negoita: Băsescu e doar un preşedinte care tunde oi, dacă problema Ridzi i se pare minoră

"Dacă Băsescu crede că problema Ridzi este o problemă minoră, înseamnă că pentru domnia sa doar tunsul oilor şi mersul prin munţi rămân priorităţi. Dacă pe Băsescu nu îl interesează banii publici şi cum au fost ei cheltuiţi, înseamnă că Băsescu e doar un preşedinte care tunde oi", a concluzionat în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, Robert Negoiţă.

Robert Negoiţă l-a acuzat astăzi pe Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni TV, că este "nepăsător".

"Traian Băsescu este nepăsător şi nu îl interesează cum se cheltuiesc banii publici, dacă vine şi ne spune că problema Ridzi e o problemă minoră. Dezaprob acest comportament. Sau poate că pentru Băsescu mai importante sunt excursiile în munţi şi tunsul oilor", a declarat Robert Negoiţă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, întrebat dacă ministrul Monica Iacob Ridzi ar trebui să-şi dea demisia, că acesta este un subiect minor pentru el şi "ţine de Parlament, de partide şi de premier", asigurând că va ţine o conferinţă de presă pe această temă săptămâna viitoare.

Vadim Tudor: Eu şi Gigi Becali "avem ac de cojocul" celor din PE care atacă România

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor a participat astăzi la o reuniune a ministrului de externe Cristian Diaconescu cu noii europarlamentari români. Vadim a declarat că el şi Gigi Becali au ac de cojocul europarlamentarilor străini care fac declaraţii inacceptabile privind România.

"Eu şi Gigi Becali şi tânărul doctor Ciprian Tănăsescu vom apăra interesul naţional acolo (în Parlamentul European - n.red.). Spunea domnul ministru că există nişte europarlamentari olandezi care fac declaraţii inacceptabile şi şocante. Eu i-am spus că tocmai de-aia e bine să fiu eu acolo, cu Gigi Becali şi, în general, naţionaliştii români. Noi avem ac de cojocul lor şi le vom răspunde cu aceeaşi monedă", a declarat Vadim Tudor după întâlnirea care a avut loc la sediul Ministerului de Externe.

Vadim Tudor se referă la repetatele declaraţii ale lui Geert Wilders, liderul unui partid olandez de extremă-dreapta, islamofob, care însă a reuşit să obţină patru mandate în noul
legislativ european. Wilders susţine că ar trebui ca România şi Bulgaria să nu mai fie membre ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte criza economică, aflată pe agenda de discuţii cu ministrul, Vadim Tudor s-a arătat încrezător. "Sunt optimist şi sunt convins că pe măsură ce o să reuşim să stăvilim criza şi să facem să funcţioneze economia
reală, o să avem şi rezultatele scontate", a declarat preşedintele PRM.

Vadim Tudor a spus că nu are de gând să petreacă prea mult timp la Strasbourg, mai ales că va sta la hotel, nepunându-şi problema achiziţionării unei locuinţe acolo.

"Această problemă va fi rezolvată de consilierii mei. Eu nu îmi cumpăr apartament
sau casă acolo, pentru că nu îmi permit, nu am fondurile necesare. De altfel, nici nu voi sta foarte mult acolo, că este an electoral şi aici este bătălia cea mare. O să stau într-un hotel din Strasbourg. O să mă duc apoi la Paris şi la Londra, unde am treabă, începem o activitate
internaţională rodnică în interes naţional. Indiferent de culoarea politică, noi trebuie să apărăm interesul naţional", a subliniat Vadim Tudor.

Moody’s: Economia va scădea cu 5,7% în acest an

Agenţia de rating vede o comprimare a PIB mai optimistă chiar decât ultimele estimări ale Guvernului.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a redus perspectivele de creştere economică a României, mizând acum pe o comprimare cu 5,7% a Produsului
Intern Brut (PIB) în 2009, faţă de o scădere de 4%, cât estimase anterior, conform unui comunicat publicat joi de agenţie.

Estimările privind inflaţia au rămas neschimbate, de 4,9% pentru 2009 şi de 3,7% pentru 2010. De asemenea, economia românească ar urma să scadă cu 0,2% în 2010, în linie cu estimările anterioare. Într-un raport de la începutul lunii mai, Moody’s arăta că România va înregistra o recesiune dificilă în 2009, însă economia va evita colapsul, în special ca urmare a datoriei relativ scăzute a sectorului privat şi a dependenţei mai reduse de exporturi.

De asemenea, Moody’s apreciază că ratingul acordat ţării ar putea fi coborât dacă programul
de finanţare cu FMI şi cu CE este întrerupt sau dacă UE devine mai puţin înclinată să susţină ţara.

Economia a scăzut în primul
trimestru al anului cu 6,2%, în condiţiile în care, potrivit prognozei din acordul cu FMI, scăderea pentru acest an ar fi de 6%.

Acum câteva zile a apărut, neoficial, înformaţia că, pentru trimestrele doi şi trei, Guvernul ia în calcul scăderi drastice ale economiei, de 8,9%, respectiv 9,1%, pentru ca România să încheie anul cu o scădere economică de 7%.

Moody’s este singura dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară care acordă în continuare României rating din categoria „investment grade“ - Baa3, cu perspectivă negativă. S&P şi Fitch au retrogradat România la categoria „junk“ (rating speculativ) la finalul anului trecut.

Celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Standard&Poor’s (S&P), au retrogradat România în toamna anului trecut la un nivel de rating fără recomandare
de investiţii (junk - speculativ).

Fondurile de pensii private obligatorii şi-au diminuat deţinerile în bănci

În luna iunie, fondurile de pensii private facultative şi-au mărit expunerea pe bursă în defavoarea obligaţiunilor corporative.

La finele lunii iunie, fondurile de pensii obligatorii
aveau următoarea structură de investiţii: 54,79% în titluri de stat (faţă de 53,39% în luna mai), 6,69% în obligaţiuni supranaţionale (BM, BEI, BERD - faţă de 7,01% în mai), 3,58% în obligaţiuni municipale (3,89% în mai), 26,62% în obligaţiuni corporative (24,21% în mai), 3,97% în conturi la bănci (7,82% în mai), 2,96% în acţiuni la burse (2,96% în mai), 0,70% în fonduri mutuale (0,75% în mai) şi 0,01% în instrumente derivate, pentru acoperirea riscului investiţional, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Practic se observă că în luna iunie fondurile obligatorii de pensii şi-au diminuat deţinerile în bănci pentru a investi în titluri de stat şi obligaţiuni corporatiste.

În ceea ce priveşte fondurile de pensii private facultative, structura investiţiilor arată că în luna iunie acestea şi-au mărit expunerea pe bursă în defavoarea obligaţiunilor corporative.

De asemenea au renunţat la obligaţiunile municipale în favoarea celor supranaţionale. La finele lunii iunie, fondurile de pensii facultative aveau următoarea structură de investiţii: 59,66% în titluri de stat (faţă de 59,21% în mai), 5,36% în obligaţiuni supranaţionale (BM, BEI, BERD - faţă de 4,76% în mai), 7,22% în obligaţiuni municipale (8,41% în mai), 16,1% în obligaţiuni corporative (15,92% în mai), 4,04% în conturi la bănci (4,95% în mai), 6,79% în acţiuni (5,86% în mai) şi 0,82% în fonduri mutuale (0,89% în mai).

Şeful Trezoreriei, noul reprezentant al României la Banca Mondială

Directorul Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, va fi, de luni, noul reprezentant al României la Banca
Mondială (BM) pentru un mandat de patru ani. Funcţia de director general al Trezoreriei va fi preluată de Laurenţiu Andrei, actualul director adjunct al direcţiei din cadrul Finanţelor.

Finantele vor sa regleze piata alimentelor cu ajutorul producatorilor

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, va avea întâlniri saptamânale cu agricultorii, pentru reglementarea întregului lant al produselor alimentare
, a anuntat ieri Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR). „O sa avem întâlniri în fiecare joi cu ministrul Finantelor, ca sa lamurim tot circuitul si tot lantul produselor alimentare. Acum avem întâlniri pentru piata cerealelor, morarit, pâine, dupa care o sa intram pe carne“, a spus Radulescu, dupa o întâlnire la care au participat minis==trii finantelor si agriculturii, Gheorghe Pogea si Ilie Sârbu, alaturi de reprezentanti ai pro-ducatorilor agricoli si ai bancilor. Reprezentantul LAPAR a spus ca, la urmatoarele reuniuni, va solicita impunerea unor criterii în privinta comertului cu cereale. „Vrem sa punem niste limitari sa nu mai poata face oricine comert cu cereale, doar cine are depozit
, magazie, cine are dotare corespunzatoare. Nu pur si simplu, faci un S.R.L, vinzi cereale, pitesti TVA-ul, mâine desfiintezi firma
si esti mare comerciant cu cereale“, a mai spus Radulescu, citat de Mediafax. Totodata, a aratat ca ordonanta adoptata miercuri de Guvern, prin care fermierii pot primi certificate de depozit în schimbul recoltei stocate, este o lege dorita de aproape 10 ani, deoarece agricultorii vor putea contracta credite pentru reluarea ciclului de productie, fara a fi nevoiti sa vânda recolta într-un timp scurt. „S-a creat acest mecanism care cu siguranta, va debloca mult timp piata
cerealelor. Orzul, grâul, în special, au o piata foarte mare de oferta la recoltare. Acum ar trebui sa se tranzactioneze 1,5 milioane tone pentru ca agricultorii sa-si rezolve treburile, ori piata nu va putea sa absoarba atât“, a spus Radulescu. El a estimat ca agricultorii vor putea lua un credit de 70-80% din valoarea certificatelor de depozit, dar crede ca acestia vor solicita împrumuturi mai mici, de teama dobanzilor.

Guvernul garanteaza 80% din creditele Oltchim si transforma datoriile la AVAS în actiunig

Guvernul va garanta în proportie de 80% creditele
care urmeaza sa fie contractate de combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, pentru planul de investitii programat la circa 500 milioane euro, a declarat premierul Emil Boc. Totodata, va începe procedurile pentru conversia în actiuni a datoriilor companiei
fata de AVAS. Masurile de sprijin decise ieri, vor fi aprobate printr-un memorandum, in urmatoarea sedinta de Guvern, a precizat premierul, conform Mediafax. AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor, în 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane lei, respectiv 155,7 milioane dolari, provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate. In prezent, in urma dobanzilor, acea creanta AVAS la Oltchim a fost estimata la circa 165 milioane de dolari. Executivul va acorda si o garantie de stat de aproximativ 50 milioane euro, pentru preluarea petrochimiei de la rafinaria Arpechim a Petrom. Tranzactia se va realiza pana la sfarsitul lunii august, pe o suma de 62 de milioane euro. Aceasta nu include insa si datoriile companiei valcene catre Petrom, care se ridica la 28 de milioane de euro.

Comisia Europeană caută fisuri la „Prima casă“

Organismul
european a declanşat o procedură de verificare a programului guvernamental. Premierul Boc ne asigură că totul este în regulă.

Comisia Europeană (CE) a solicitat statului român informaţii cu privire la programul „Prima casă“. Instituţia europeană vrea să verifice dacă ajutorul de stat respectă regulile Uniunii Europene privind concurenţa, susţine purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, citat de NewsIn. „Comisia este în contact cu autorităţile române, solicitând mai multe informaţii“, a spus purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Concurenţă, refuzând însă să facă orice comentarii suplimentare cu privire la programul „Prima casă“.

În cazul în care programul nu este în conformitate cu regulile UE privind concurenţa şi ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de încălcare a tratatului (infringement) şi poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiţie.

Aceasta, la rândul ei, poate impune sancţiuni financiare
României.

Pe de altă parte, premierul Emil Boc dă asigurări că totul este în regulă în ceea ce priveşte programul guvernamental de garantare a creditelor pentru locuinţe. „Ne încadrăm în toate normele Uniunii Europene, utilizând sistemul garanţiilor de stat, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea bugetului de stat“, a declarat Boc la Râmnicu Vâlcea. Premierul susţine că, pe lângă cele şase bănci deja active în program, alte şase instituţii de credit
vor semna în decursul zilei de joi acordul cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM
. Este vorba despre Raiffeisen, Emporiki, UniCredit Ţiriac, Volksbank, Intesa şi Millennium Bank. Cele şase care au semnat deja sunt BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Banca
Transilvania, Banca Românească şi ATE Bank.

Romgaz are de recuperat datorii de 120 de milioane de dolari

Facturile neplătite către unul dintre cei doi mari producători de gaze au crescut de la an la an.

Producătorul de gaze deţinut de stat, Romgaz, are de recuperat creanţe restante de 360 de milioane de lei (circa 120 de milioane de dolari) acumulate până în mai 2009, dintre care 85,5 milioane de lei reprezintă creanţele înregistrate de la începutul acestui an, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea Agenţiei NewsIn.

„La finele anului 2007, creanţele restante se ridicau la 220.452.000 de lei, iar la sfârşitul lui 2008 acestea au crescut până la 274.495.000 de lei. Nivelul creanţelor restante a ajuns la sfârşitul lunii mai 2009 la 360 de milioane de lei, iar cu unii clienţi s-au încheiat convenţii de eşalonare a datoriilor“, spun reprezentanţii Romgaz.

Potrivit acestora, „creanţele se pot recupera pe cale legală. Este vorba despre companiile
cu care Romgaz are contract şi care datorează bani companiei“. În ceea ce priveşte factorii care au contribuit la majorarea creanţelor restante, creşterea preţului gazelor a determinat o creştere a valorii neîncasate, dar au intervenit şi criza economică, şi evoluţia preţului gazelor naturale
, au explicat reprezentanţii companiei
.

Romgaz şi Petrom produc anual, cumulat, aproximativ două treimi din necesarul de gaze al ţării. România a consumat anul trecut 17,3 miliarde de metri cubi gaze, cu un miliard mai mult decât în 2007, când consumul a fost de 16,3 miliarde metri cubi de gaze
. Romgaz a realizat anul trecut o producţie de 5,850 miliarde de metri cubi de gaze, în scădere cu 0,75% faţă de producţia de gaze din 2007.

Orange România face angajări pentru servicii IT pe timp de criză

Cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţă locală intenţionează să angajeze aproximativ 300 de specialişti, care vor furniza servicii IT către diviziile pe care Orange le are în întreaga lume, au declarat marţi oficialii operatorului.

„În prezent avem 2.700 de angajaţi şi am luat decizia ca, în ciuda crizei economice, să ne extindem numărul de angajaţi în România. Vom furniza din România servicii IT către alte ţări (n.r. divizii din grupul Orange). Vom ajunge până la 3.000 de angajaţi pe termen scurt şi mediu”, a declarat Olaf Swantee, SEVP and global leader în cadrul Orange Mobile, în cadrul unei conferinţe de presă în care Thierry Millet a fost numit oficial CEO al Orange România.

Majoritatea noilor angajaţi va lucra în Bucureşti, în cadrul centrului IRIDE Business
Park, potrivit lui Millet. Întrebat care sunt priorităţile în noul
său mandat, Millet a spus că Orange România îşi va schimba modelul operaţional.

Numarul PFA a crescut cu o treime din cauza impozitului minim

Numarul persoanelor fizice autorizate (PFA) înregistrate la Registrul Comertului în primele cinci luni a fost de 26.254, în crestere cu 32,6%, fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a introducerii impozitului minim, potrivit secretarului de stat în Finante
, Gratiela Iordache. “Aceasta crestere s-a datorat, în principal, introducerii impozitului minim, pentru ca multe firme
s-au închis, preferând sa devina persoane fizice autorizate. Este mult mai convenabil si pentru ei, dar si pentru noi, pentru ca astfel se reduce evaziunea”, a declarat Iordache, potrivit Mediafax. Pe de alta parte, numarul firmelor
care au intrat în insolventa în primele cinci luni ale anului a crescut cu 60,5%, de la 6.035 la 9.687. Numarul de înmatriculari în perioada ianuarie-mai a fost de 54.225, în scadere cu 12% fata de 66.124 firme în perioada similara a anului trecut.

Blog Archive

Astra Betting.ro: august 2009
Astra Betting.ro: august 2009
Astra Betting.ro: august 2009
Astra Betting.ro: august 2009