Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Carnatii de Plescoi si branza de burduf vor intra in UE abia la anul

Producatorii de alimente traditionale romånesti sunt foarte revoltati de faptul ca Ministerul Agriculturii (MAPDR) a anuntat abia acum ca måncarea si bauturile traditionale vor putea fi protejate pe piata din Uniunea Europeana abia din 2008. Nici chiar oficialii din minister nu stiu prea bine care este legislatia care trebuie aplicata pentru promovarea acestor produse pe pietele UE. In schimb, ii acuza pe producatori de dezinteres, intrucåt in 12 judete nici o firma nu si-a inscris alimentele pe lista produselor traditionale a MAPDR.

Ministerul Agriculturii a reusit sa o „dea in bara“ si cu protejarea produselor traditionale romanesti pe piata UE, derutandu-i pe producatorii agro-alimentari. „Nu e posibil. Cei de la MAPDR fac ce vor cu noi. Noi stiam, de anul trecut, ca de la 1 ianuarie 2007 vom figura cu produse traditionale romanesti si pe pietele din UE si ca vom putea exporta mult mai usor. Ne-am grabit, am intocmit documentatia ceruta de MAPDR, ne-am inregistrat ca producatori traditionali de palinca, iar acum aflam ca mai trebuie sa asteptam inca un an“, ne-a declarat un producator de palinca si bauturi alcolice din judetul Bihor. „S-au trezit, acum, cei de la minister ca, de fapt, nu au citit bine regulamentele Comisiei Europene (CE) si ca doar de la anul vom putea beneficica de protectia marcilor inregistrate“, a adaugat producatorul.

De aceeasi parere sunt si foarte multi producatori de lactate si de produse traditionale din carne din Maramures, Cluj si Sibiu. „Noi am stiut ca de la 1 ianuarie 2007 vom avea protectie pe piata UE, nu din 2008. Am inregistrat chiar cinci produse lactate, respectiv cascavalul de Bobalna, branza de burduf, branza topita si smantana de Bobalna, pentru a da o nota deosebita produselor si pentru a exporta pe piata europeana“, ne-a declarat Elena Toma, administratorul unei fabrici de lactate din Bobalna, judetul Cluj.

„Asta e. Nu avem cum sa ne opunem. Cert este ca noi abia asteptam sa vina 1 ianuarie 2007 ca sa putem beneficia de anumite avantaje, cum ar fi fondurile de la UE pentru promovare pe piata comunitara si un pret mai bun de comercializare a produselor“, a afirmat Marin Delcea, un producator de horinca din Maramures.

Oficialii din Ministerul Agriculturii se contrazic
Dupa ce saptamana trecuta consilierul superior pe probleme de produse traditionale din MAPDR Tudorel Balta a declarat, pentru NewsIn, ca grupurile de producatori traditionali pot solicita protectie pe pietele UE abia de la 1 ianuarie 2008, si nu de la 1 ianuarie 2007, cum ar fi trebuit, pentru ca MAPDR nu a reusit sa transpuna normele europene în legislatia nationala, ieri, MAPDR a trimis un comunicat de presa care contrazice spusele lui Balta. Ministerul precizeaza, in comunicat, ca stadiul implementarii Sistemului de protectie al produselor traditionale românesti este în grafic si se realizeaza în conformitate cu termenele stabilite de catre CE. „În cazul României si Bulgariei, CE a stabilit, prin Regulamentul nr. 1791 din 20 noiembrie 2006, ca implementarea acestui Sistem sa se realizeze în termen de un an de la data aderarii, respectiv pâna la 1 ianuarie 2008“, se arata in comunicatul MAPDR.

Sunt producatori care n-au dat doi bani pe brand
„Cred ca unul dintre motivele pentru care protectia produselor traditionale se va face abia din 2008 este faptul ca nici producatorii, inclusiv cei de mezeluri, nu s-au imbulzit sa-si depuna dosarele de inregistrare cerut de MAPDR“, ne-a declarat Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii De altfel, pe site-ul MAPDR se poate vedea ca sunt foarte multe judete din care nici macar un producator alimentar
nu a inscris pe lista alimentelor traditionale protejate vreun produs
. Printre acestea se numara judetele Harghita, Olt, Dambovita, Teleorman, Ilfov, Constanta, Vrancea, Vaslui, Valcea, Timis, Giurgiu si Bacau. De asemenea, in judetul Prahova, care este renumit pentru muraturile si tuica de pe Valea Prahovei si pentru produsele din carne, nu s-a inscris decat un singur producator de dulceata. Nici Brasovul nu sta prea bine. Desi e un judet renumit pentru produsele sale traditionale, pe lista MAPDR nu s-au inscris decat trei producatori de branza telemea, de cascaval si de paine traditionala de Crihalma.

„Lumea inca nu sesizeaza cat va fi de profitabila inscrierea pe lista produselor traditionale. Poate directiile agricole judetene ar trebui sa-i ajute mai mult pe producatori, deoarece foarte multi dintre ei sunt oamenii simpli, de la tara, care se tem de birocratia prea stufoasa“, a conchis Mihai Visan.

Blog Archive

Astra Betting.ro: Carnatii de Plescoi si branza de burduf vor intra in UE abia la anul
Astra Betting.ro: Carnatii de Plescoi si branza de burduf vor intra in UE abia la anul
Astra Betting.ro: Carnatii de Plescoi si branza de burduf vor intra in UE abia la anul
Astra Betting.ro: Carnatii de Plescoi si branza de burduf vor intra in UE abia la anul