Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

So pe energie!

La sedinta de bilant de ieri de la DNA, presedintele Traian Basescu a vorbit despre faptul ca nu s-au luat la verificat contractele de vanzare de energie
electrica, care stau inca secretizate in unele ministere ale Guvernului. Seful statului a facut referiri din nou la "baietii destepti", fara a numi pe cineva anume. ZIUA a dezvaluit insa ca cel mai "destept baiat" s-a aflat chiar la Cotroceni. Este vorba de fostul consilier prezidential, Teodor Stolojan, unul din cei mai apropiati de presedinte.


"Draga Stolo" a avut intalniri cu reprezentantii ALRO si cu fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, pentru a determina vanzarea de energie cat mai ieftina catre societate. Deloc intamplator, Stolojan este actionar la "Alprom", societate care a fuzionat ulterior cu ALRO Slatina. Favorizarea ALRO, afecteaza insa pe ceilalti consumatori. Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat recent ca datorita interventiei presedintelui Basescu (care i-a scris lui Seres), ALRO plateste mai putin decat alti mari consumatori industriali. "Pretul pe care ALRO il plateste pentru energie este rezultat din interventiile presedintelui si o stim din marturia lui Seres, ca a primit cateva telefoane in acest sens", a declarat Patriciu. Acesta a adaugat ca daca ALRO nu ar cumpara curent electric la un pret atat de mic, factura oricarui cetatean ar putea scadea cu 25%.

Astfel, daca DNA ar urma indicatiile prezidentiale, una din viitoarele piste de ancheta ar trebui sa fie chiar afacerea ALRO, care ar duce automat la "Draga Stolo" si, de ce nu, chiar la Cotroceni.

Basescu cere redeschiderea cazului BANCOREX

Seful Statului, Traian Basescu, i-a laudat la scena deschisa pe procurorii DNA: "Se vede ca institutia a inceput sa nu mai aiba complexul politicianului, a functiei celui pe care il ancheteaza", si le-a cerut sa-si intensifice cu curaj activitatea. "Vedem zbaterile sistemului ticalosit in toata splendoarea lui", a continuat Basescu, care a cerut procurorilor sa nu mai vada si sa nu mai auda "presiunile mediatice" si sa rupa legaturile infractionale dintre politicieni si oameni de afaceri. Presedintele a oferit o serie de exemple de cazuri de banci - BANCOREX, Banca Agricola - care au fost devalizate sub vechile regimuri, precum si cazul "Tigareta II", in care anchetele penale au fost musamalizate: "Totul s-a oprit la nivelul cel mai de jos in contextul in care o banca uriasa s-a prabusit pentru ca a acordat ilegal credite. Nu era posibila prabusirea BANCOREX doar pentru prost management. Poate lucrurile trebuie reluate in forta (...) "Aveti misiunea sa mergeti pana la capat, pana la factorul politic, care face posibila protectia coruptiei la nivel mare". Basescu a spus ca exista 30 de dosare legate de fraudarea BANCOREX, ratacite pe la diferite parchete. El a vorbit si despre unii factori politici care traiesc din sprijinul financiar al unor oameni de afaceri pe care ii protejeaza, precum si despre o lege ce i-a fost trimisa de Parlament spre promulgare, lege pe care a returnat-o pe motiv ca aceasta prevedea absolvirea de raspundere penala a celor care au incalcat normele legale bancare.

Tinta: contractele "baietilor destepti" din energie

Basescu a readus in discutie Agentia Nationala de Integritate, acuzand o parte a actualei Puteri - fara s-o numeasca - de refuz in a sustine acest proiect de lege: "ANI trebuie facuta sa nu incalce Constitutia, sa nu permita jocuri si influente politice, dar trebuie facuta".

Seful statului a subliniat
ca actuala Putere risca sansa de a fi altceva decat cea din 2000 - 2004" si a spus ca este foarte important cum va actiona DNA in perspectiva celor 32 de miliarde de euro care vor veni de la Uniunea Europeana in urmatorii ani, pentru dezvoltarea tarii, sume care risca sa ajunga la factori politici, si nu la beneficiarii legitimi in lipsa vigilentei.

Apoi a amintit de contractele de energie, care nu s-au desecretizat, si de constatarea sa ca nici un corp de control nu le-a luat vreodata la verificat, intrucat "oameni din actuala Putere refuza sa vada aceste lucruri". Dupa ce a trasat, sugestiv, indicatiile de actiune pe care le-a considerat potrivite, Basescu a incheiat prin a cere anchetatorilor DNA "sa nu obositi in lupta anti-coruptie", si a conchis ca "actuala Putere se afla in situatia de a rata sansa de a da romanilor un stat modern" in privinta luptei anti-coruptie.

Disjungere in dosarul "Flota"

Morar a raspuns si intrebarilor vizand dosarul penal al lui Traian Basescu ("Dosarul Flota" - returnat de Inalta Curte la DNA pe motiv de neregularitate a actului de sesizare). El a vorbit de o disjungere si apoi de o expertiza care s-ar administra in acest dosar, fara a da alte lamuriri privind partile sau termenul de finalizare.

Morar a trecut in revista si alte dosare intens mediatizate de presa, in care s-ar face cercetari avansate, dand asigurari
ca in ele se lucreaza cu adevarat: dosarele "Aviatia Utilitara", "BIR" (intoarse de Inalta Curte), "Stefan Radulescu" si "Stefan Riza". In cazul celebrului dosar "Riza", referitor la o inselaciune in dauna statului de peste un milion de euro, reporterii ZIUA l-au intrebat pe Morar daca e la curent cu faptul ca acest dosar a fost recent declinat de subalternii sai la Parchetul Capitalei, in conditiile in care competenta de solutionare la o inselaciune de peste un milion de euro revine exclusiv DNA. Morar a replicat ca nu stie de aceasta declinare, care i se pare anormala in raport de valoarea prejudiciului si a spus ca va verifica personal acest lucru si va lua masuri daca lucrurile se confirma. Morar a pomenit si de dosarul fostului deputat PSD de Vrancea, Ristea Priboi (fost colonel de Securitate) cercetat pentru coruptie si care in prezent este plecat din tara. Seful DNA a precizat ca acesta nu a fost dat in urmarire generala sau internationala, intrucat pe numele lui Priboi nu s-a emis nici un mandat de arestare preventiva.

Morar si marile dosare

La sfarsitul sedintei de bilant de ieri, Daniel Morar a adresat magistratilor o imbarbatare:"Este o sansa teribila a judecatorilor si a procurorilor de a dovedi ca suntem demni. Trebuie sa profitam de sansa noastra de a fi demni si de puterea de a face ceva pentru Romania. Daca o ratam, nu stiu cand vom avea curajul sa reincepem si de a duce lucrurile pana la capat. Putem face ca lucrurile sa mearga bine".


Apoi, seful DNA a sustinut o conferinta de presa in care a raspuns intrebarilor ziaristilor, dar in debutul caruia nu a ratat ocazia sa critice prestatia unor gazetari care s-ar fi grabit sa dea anumite informatii eronate. Reprezentantii presei i-au cerut lui Morar lamuriri despre o serie de dosare de mare coruptie, care stau intr-o continua lucrare, dar nu se finalizeaza.

Despre dosarul lui Gigi Becali, privind schimbul de terenuri efectuat cu MApN, Morar a spus ca acesta i-a parvenit doua, trei luni, timpul fiind prin urmare prea scurt. Morar a facut vorbire si de doua dosare privind contractele de vanzare de energie de la Turceni si Rovinari, precizand ca intr-unul din ele s-a inceput urmarirea penala, iar in celalat se face prezentarea de material.

Bilant DNA

Procurorul sef al DNA a prezentat ieri bilantul pe anul 2006 al institutiei sale, in fata presei si a procurorilor din subordine. La sedinta de bilant au mai participat presedintele Romaniei, Traian Basescu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi si vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea. In cuvantul sau adresat subalternilor, Daniel Morar a subliniat faptul ca anul 2006 a fost unul crucial in lupta contra coruptiei si a cerut o mai mare mobilizare profesionala. Referitor la numarul de magistrati trimisi in judecata anul trecut (un procuror si patru judecatori), Morar a afirmat ca i se pare foarte mare cifra in conditiile in care legea ofera magistratilor "toate garantiile de independenta".

150 de procurori au finalizat, intr-un an, 127 de dosare

Desi prezentat in culori roze, cu accente elogioase puse in special pe anumite dosare finalizate cu trimiteri in judecata (sapte parlamentari, un ministru, doi secretari de stat, doi presedinti de consilii judetene, un prefect si cinci magistrati), bilantul prezentat ieri de seful DNA Daniel Morar sta prost la statistica numarului de rechizitorii, raportat la numarul de procurori. Astfel, in 2006 DNA a finalizat 127 de rechizitorii, cu un efectiv de circa 150 de procurori, ajutati de inca pe atatia politisti de judiciar. Rezultatul este de mai putin de un rechizitoriu per procuror, pe an, ceea ce vorbeste de la sine ca unii inca ard gazul degeaba sau nu sunt capabili sa concretizeze o ancheta. Dintre structurile teritoriale ale DNA, Serviciile Alba si Constanta au cele mai deplorabile rezultate. Cate un singur rechizitoriu in 2006, desi fiecare serviciu are patru-cinci procurori in schema, plus
politistii de judiciar. La Serviciul Teritorial Brasov s-au inregistrat doar doua rechizitorii, iar la Ploiesti doar trei, rezultate mai mult decat nesatisfacatoare. Recunoscute chiar si de Morar.

Sinteza ambigua

Sinteza de bilant prezentata presei nu precizeaza cate rechizitorii sunt finalizate pe fapte concrete de coruptie (mita, trafic de influenta, foloase necuvenite) si cate pe fapte asimilate coruptiei (abuz in serviciu, inselaciune, fals etc), astfel incat sa se poata trage o concluzie mai clara in privinta calitatii si eficientei luptei anti-coruptie. O astfel de statistica apare sintetizata nu pe rechizitorii, ci pe numar de infractiuni, in conditiile in care o persoana poate fi inculpata in acelasi dosar pentru mai multe fapte de coruptie comise in forma continuata. In acest fel, cifrele din raport au aparut de opt ori mai mari si mai impresionante, deoarece bilantul a punctat faptul ca prin cele 127 de rechizitorii finalizate, au fost trimisi in judecata 360 de inculpati, care au comis 929 de infractiuni, totalizand un prejudiciu de peste 1700 miliarde lei vechi. 1106 de dosare din cele aflate in lucru la DNA au ramas insa nefinalizate, din care 111 sunt mai vechi de trei luni.

Blog Archive

Astra Betting.ro: So pe energie!
Astra Betting.ro: So pe energie!
Astra Betting.ro: So pe energie!
Astra Betting.ro: So pe energie!