Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Moda infometarii ucide si la noi

Anorexia, mania slabitului a inceput sa faca victime in Romania si tinde sa devina un fenomen. Incercarile unei femei de a fi slaba si frumoasa se pot transforma intr-o obsesie mortala.

Granita este extrem de fragila. Presiunea modelului cultural promovat in lumea modei si in mass-media a dat peste cap criteriile esteticii corporale: tinerele si-au faurit un "model de succes" bazat pe falsa perceptie ca, pentru a fi frumoasa si a reusi in viata, trebuie sa fii foarte slaba.

Strain, pana de curand, de Romania, acest mod de a gandi a inceput sa puna stapanire pe adolescentele din tara noastra. Specialistii se asteapta ca, in 5-6 ani, anorexia sa devina si la noi o problema de sanatate publica.

A murit la 27 de ani. Avea 38 de kilograme


In jurul Craciunului trecut, povesteste nutritionista Lygia Alexandrescu, de la o clinica privata din Bucuresti, i-a murit o pacienta care suferea de anorexie. Avea 27 de ani, o pozitie sociala buna, studii superioare, o cariera reusita si o familie fericita.

"Cand a inceput sa se infometeze avea 55 kg la 1,65 m inaltime - o greutate absolut normala. Ajunsese la 48 kg prin cure drastice si inca voia sa slabeasca".

In decurs de 11 luni a fost internata de mai multe ori pentru a fi tratata de anorexie, care deja ii provocase probleme hepatice, hormonale, oboseala cronica si diabet.

A incercat sa se sinucida, tendinta pe care o au mai toate persoanele care sufera de anorexie, a observat nutritionista. Dupa incercari disperate de a o ajuta, toti prietenii au parasit-o, inclusiv sotul. "Pana la urma, organismul
ei a cedat. Cand a murit avea 38 de kilograme".

Frica irationala fata de mancare

Anorexia este o tulburare de alimentatie manifestata prin frica irationala fata de cresterea in greutate, ura fata de alimente pentru ca "ingrasa" si imaginea deformata asupra propriului corp - fata se uita in oglinda si in loc sa vada cat de costeliva este, i se pare ca e grasa. Tulburarea isi face debutul la fete cu varste intre 13 si 20 de ani, dar ii afecteaza si pe barbati, intr-o mult mai mica proportie.

Statisticile mondiale sunt ingrijoratoare (doua persoane din zece mor), iar specialistii spun ca diagnosticul este dificil de pus, mai ales ca anorexicele se feresc de medici, ca sa nu le "strice" toata munca de a slabi.

Exista doua tipuri de mame al caror comportament poate provoca propriilor copii
tulburari de alimentatie, spun psihologii: cele care nu-si lauda copiii, iar acestia se refugiaza ori se razbuna prin infometare, dar si mamele prea posesive, care-si impun conceptiile si nu-i ajuta sa-si dezvolte personalitatea.

Daca sefa clasei e slaba...

Una dintre cele mai interesante teorii privind anorexia este legata tot de copilarie. "Psihanalistii spun ca anorexia este si un refuz clar al apartenentei la un sex, al sexualitatii, tradata de semnele sale - sani, fese. Aceste fete se tem de sfarsitul copilariei, caci, in perioada de pana la pubertate, aspectul trupului e androgin", explica Tudose. O tanara de pe un forum rezervat anorexicelor scrie, ingretosata: "Nu inteleg de ce se da atata importanta sanilor... Nu sunt decat niste depozite oribile de grasime!".

Florin Tudose vorbeste si despre un fel de epidemii de anorexie: "Daca o fata care invata bine e slaba-moarta, fetele cu tulburari alimentare vor pune succesul ei pe seama aspectului costeliv si vor incepe cure drastice de slabit. Am avut la terapie cinci fete dintr-o clasa, de la un liceu de matematica-informatica din Bucuresti. Una dintre ele tinea cura de slabire si celelalte au intrat intr-o competitie imaginara cu ea!".

"Sunt mandra de mine, de trei zile n-am mancat nimic!"

Anorexicele ii exclud din anturaj pe cei care se ofera sa le ajute, refuza sa iasa in oras ca sa nu fie tentate sa manance, nu se duc la petreceri pentru ca se tem sa nu se afle "secretul" lor si, incet-incet, se insingureaza. In schimb, ca si cum ar compensa faptul ca ele nu mananca, gatesc extraordinar de mult, aleg retete extravagante, dar ele nici macar nu gusta, spune Mirela Zivari.

Asa cum dependentului de droguri ii sta mintea numai la procurarea dozei, anorexicele au ochi numai pentru numarul de calorii, gramele de grasimi din alimente, numarul de grame pe care au reusit sa le piarda de la ultima cantarire, facuta cu doar doua-trei ore in urma.

Jurnalele pe care multe anorexice le tin pe internet, pe forumuri create exclusiv pentru ele, sunt tulburatoare. "Sunt mandra de mine, de trei zile nu am mancat nimic!", scrie o fata de 21 de ani. Din cauza acestui fel de a vedea lucrurile, anorexicele ajung sa slabeasca atat de mult incat se imbolnavesc de inima
, au disfunctii hormonale (dispare menstra), hepatice, endocrine, gastrice etc.

Si, in cele mai multe cazuri, anorexia se asociaza cu sau conduce la bulimie, o alta tulburare de alimentatie in care persoana mananca relativ normal, insa, pentru a nu se ingrasa, apeleaza la diverse metode: vomita imediat dupa masa
, ia laxative si diuretice, face sport in exces.

De cele mai multe ori, spune psihologul Mirela Zivari, este foarte greu de spus daca o persoana cu tulburari de alimentatie a inceput cu bulimia sau cu anorexia. "Cea mai la indemana metoda practicata de bulimice este vomitarea alimentelor ingerate. Acesta ar trebui sa fie si primul semn observat de parinti. Daca fiica lor se duce la baie imediat dupa masa, iar acest lucru se repeta foarte des, este limpede".

Odata cu eliminarea din stomac a hranei, sunt eliminate multe saruri si minerale, fapt care duce la pierderea imunitatii, bulimica devine depresiva si raceste des. Si din aceasta cauza, dar mai ales pentru ca obiceiurile ei alimentare sa nu fie observate, bulimicele ies tot mai rar cu prietenii. Foarte grav este ca pot face cancer esofagian sau ruptura de esofag: regurgitarea alimentelor, insotite, inevitabil, de acizii gastrici, afecteaza intregul tract digestiv.

Recuperarea, aproape imposibila

Recuperarea medicala a anorexicelor si bulimicelor dureaza foarte mult, de cele mai multe ori cativa ani. Ele trebuie internate, iar echipa care se ocupa de tratarea tulburarilor lor este formata dintr-un medic generalist, un psiholog, un psihiatru, un nutritionist si un endocrinolog.

In cele mai multe cazuri, se inregistreaza recaderi, iar cea mai grea perioada este aceea in care echipa de specialisti se straduieste sa le schimbe pacientilor atitudinea fata de mancare. Se trateaza numai intraspitalicesc si pentru ca au tendinte de sinucidere.

Cea mai importanta piesa in puzzle-ul recuperarii este familia, care va trebui sa sustina permanent anorexicul/bulimicul si sa se ocupe de obiceiurile alimentare zilnice ale tuturor membrilor familiei.

INGRIJORARE

Ministerul Sanatatii, luat pe nepregatite

Victimele anorexiei sunt mai ales adolescentii - fetele, in principal -, persoanele care traiesc de pe urma imaginii - manechine, balerine, gimnaste, actrite etc. - si persoanele varstnice care si-au pierdut dorinta de a trai (in special barbati cu varsta medie de 70 de ani).

Neincrederea in sine, personalitatea in formare, lipsa prietenilor si a hobby-urilor, neglijenta parintilor, lipsa de afectiune pot determina o acuta nevoie de "schimbare" in cazul tinerilor. Iar deceptiile profunde, lipsa telurilor, a familiei, a prietenilor, pierderea locuintei sau a altor bunuri importante se fac vinovate de declansarea anorexiei la oamenii maturi.

Cercetarile au dovedit, in cazul anorexicilor, disfunctii ale hipotalamusului, parte a creierului responsabila cu reglarea metabolismului. In alte tari exista centre speciale pentru anorexici sau asociatii ale anonimilor cu tulburari grave de alimentatie.

In Romania nu exista nicio statistica privitoare la cazurile de anorexie si bulimie, pentru ca abia de curand au inceput sa devina o problema si la noi aceste tulburari de alimentatie, spun reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice (MSP).

Presedintele Comisiei de Psihiatrie si Psihiatrie Pediatrica din MSP, prof. dr. Pompilia Dehelean, este de parere ca Institutul de Sanatate Publica ar trebui sa faca un screening in licee pentru a realiza un tablou al situatiei raspandirii anorexiei si bulimiei in randul adolescentilor romani.

"Statistica va trebui sa fie urmata de o campanie de informare mai voalata", mai spune Dehelean, pentru ca adolescentii au tendinta sa respinga "dadacelile". In aceasta campanie, pe langa informarea parintilor despre cum pot recunoaste aceste probleme la copiii lor, ar putea fi introduse filmele hollywoodiene pe tema anorexiei ori a bulimiei, ar putea fi organizate si tabere tematice.

CINISM

"As incerca sa nu se schimbe standardele"

In ultimele 6 luni, trei manechine celebre au murit din cauza anorexiei. Liviu Ionescu, patronul celei mai mari agentii de modelling din Romania, MRA, spune insa ca standardele nu trebuie schimbate.

EVZ: In ce masura le influenteaza pe adolescente imaginile manechinelor?

Liviu Ionescu: Nu noi suntem vinovati. Noi incercam sa ne facem jobul. Mass-media vaneaza orice imagine, orice stire din modelling si bineinteles ca se creeaza niste modele, niste idoli pentru tinerele fete.

Care sunt standardele fizice pentru ca o tanara sa fie acceptata intr-o agentie de manechine?

Pornim de la standardul clasic: 90-60-90, dar au fost mai scazute tot timpul, de ani intregi. Standardele le impun creatorii de moda, marii stilisti ai revistelor de fashion, marii directori de marketing de la companiile de cosmetice. Ei dicteaza. Noi cautam fete slabe pentru ca asa cer marile agentii de la Paris, Milano si New York, carora le cer clientii.

Da, dar in lumea modei anorexia exista cu adevarat.

Nu, nu exista. Eu nu am intalnit asa ceva.

Manechinul din Uruguay, cel din Brazilia... In agentia dumneavoastra a existat vreun caz de anorexie?

Nu, bineinteles ca nu. Daca esti anorexica nu esti buna de manechin, pentru ca ti se vad oasele prin piele.

Supravegheati sanatatea fetelor din agentie?

Nu exista niciun fel de obligatie, in nicio agentie din lume. Se vede cu ochiul liber cand o fata are probleme. Chiar daca e imbracata in palton, eu tot imi dau seama daca e anorexica. O fata trebuie sa fie cladita armonios. Dar sa se incadreze in proportiile standard. Bustul - maximum 90 cm, talia - 58-63, iar soldurile - maximum 90. Avem fete cu 86, 97 pe solduri care arata OK.

A fost vreo fata care sa vrea sa fie manechin si s-o refuzati pentru ca e anorexica?

Nu stiu, dar eu nu inteleg de ce nu-si pune nimeni intrebarea ce facem cu fetele supraponderale. E o mare problema. Eu am slabit 25 de kg in ultimele 8 luni. Se propovaduieste mancarea in dementa. A alege un model frumos, un corp armonios, nu vad ce poate fi condamnabil. Dintre doi candidati la un job, va fi ales cel care arata mai bine, si mi se pare corect.

Ce inseamna sa arati bine? Sa ai masura 0?

Inseamna ca inspiri o stare de bine si de satisfactie profesionala.

Dar un om care se distruge pentru a slabi?

Anorexia e o boala. Omul ala devine bolnav. Eu nu cred ca devine neaparat pentru ca a ales un model. A suferit o cadere psihica si se gandeste ca daca mananca moare.

Daca ne uitam in reviste vedem numai fete slabe. Ar fi un dezastru pentru industria modei sa creasca standardul cu doua masuri?

Este un dezastru pentru toata omenirea, pentru ca in momentul ala se propovaduieste supraponderalitatea. Daca manechinele sunt oricum slabe si oamenii supraponderali sunt oricum nesimtiti, daca ele ar fi plinute ce
s-ar intampla? Cel de 200 de chile s-ar simti bine in pielea lui. Ar zice: a, sunt OK.

Masura 36 inseamna plinuta?

Tot ce inseamna punct de celulita, vergeturi inseamna o trecere a pragului. In momentul asta stam foarte prost. Vad fete de 16 ani care au burtica. Este incredibil ce vad. Eu n-am vazut niciodata o fata anorexica. Am vazut grase care vor sa fie manechin. Am vazut mii.

Ce inseamna grasa?

Din punctul de vedere al modellingului, daca ai 93 pe solduri esti grasa. Esti in afara masurilor. Si cu siguranta ai burtica si celulita. La 95 pe solduri luam cu borcanul daca o ducem la liposuctie.

Dar corpul uman are in mod natural grasime.

Eu nu cred, eu cred ca acum 2000 de ani, in afara de senatorii romani care frecau duda, toti aratau bine. Daca standardele se vor schimba, eu ma voi alinia. Dar daca as putea, as incerca sa nu se schimbe standardele.

Blog Archive

Astra Betting.ro: Moda infometarii ucide si la noi
Astra Betting.ro: Moda infometarii ucide si la noi
Astra Betting.ro: Moda infometarii ucide si la noi
Astra Betting.ro: Moda infometarii ucide si la noi